jagode pod mikroskopom
Foto: Printscreen/www.instagram.com/Dr.Tim

Na Instagramu je objavljen snimak doktora interne medicine Tima, koji je zumiranjem jagode pokazao zašto je to toliko bitno.

Doktor Tim je otkrio prisustvo brojnih pesticida i mikroorganizama na jagodama, što je izazvalo zgražavanje u komentarima. On je istakao da je pravilno pranje jagoda ključno, a mnogi ljudi ne znaju kako to ispravno da urade.

Prema njegovim uputstvima, jagode treba prvo isprati, zatim potopiti u mešavinu jedne šolje destilovanog belog sirćeta i tri šolje filtrirane vode najmanje 10 minuta.

Kiselost sirćeta pomaže u uklanjanju mikroorganizama i nekih pesticida, ali ne svih.

Dodavanje dve kašičice sode bikarbone stvara mehuriće CO2 koji pomažu u uklanjanju prljavštine.

Neki ljudi greškom kombinuju sodu bikarbonu sa sirćetom pre potapanja, što neutralizuje rastvor i stvara samo vodu i mehuriće, ali to nije toliko efikasno.

Nakon potapanja, jagode treba isprati vodom, ocediti i osušiti pre nego što se stave u frižider. Ovaj proces produžava svežinu voća i sprečava pojavu plesni.

Doktor Tim je napomenuo da potapanje u sodu bikarbonu i vodu može pomoći u uklanjanju nekih pesticida, ali nije toliko efikasno protiv mikroorganizama, te preporučuje kombinaciju oba procesa za najbolje rezultate.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading