groblje
Foto: Printscreen/YouTube/ Televizija Nikšić

Iako striktna pravila ne postoje, praksa se razlikuje u zavisnosti od mesta i običaja. Međutim, crkva ima određena pravila kojih se vernici trebaju pridržavati.

Na sahranama je važno ponašati se dostojanstveno:

Ne sme se psovati, svađati ili praviti buku na groblju.
Treba nositi tamnu odeću, po mogućstvu crnu, koja ne privlači pažnju smrti.

Prema srpskoj tradiciji, trudnice i mala deca ne bi trebali prisustvovati pogrebnim povorkama jer rođenje i smrt predstavljaju suprotne pojave. T

Takođe, veruje se da dečja aura nije dovoljno jaka da se nosi sa negativnim uticajem smrti.

sahrana

Foto: Shutterstock

 

Tokom obreda, pokojnika se treba setiti samo lepim rečima, a suze rođaka mogu "zadržati" dušu pokojnika.

Buketi na sahranama trebaju imati paran broj cvetića, a nakon sahrane treba napustiti groblje bez osvrtanja, brišući noge pri odlasku kako se ne bi ponela smrt sa sobom. Sa groblja se ne sme uzimati ništa.

Posle sahrane, veruje se da ne treba posećivati druge bez sećanja na pokojnika, jer to može doneti smrt.

Takođe, nakon kontakta sa grobljem ili povorkom, preporučuje se zapaliti sveću i držati prste blizu plamena, a zatim oprati se tekućom vodom.

Sveštenik Borislav Petrić i psihološkinja Dragana Ivanović, u emisiji na K1 televiziji, diskutovali su o prisusvu dece na sahranama trudnica

Sveštenik Petrić naglašava da crkva nema striktna pravila po tom pitanju, već je sve stvar individualne procene roditelja. 

Deca mogu biti zrelija i spremnija za suočavanje sa smrću nego što se misli. Važno je pripremiti ih i razgovarati s njima o smrti kao neizbežnom delu života.

Psihološkinja Ivanović dodaje da je važno razgovarati sa decom o smrti, jer sakrivanje istine može prouzrokovati traume.

Deca različitih uzrasta razumeju smrt na različite načine, pa je važno prilagoditi način komunikacije kako bi deca mogla da razumeju situaciju.

Trudnice i deca mogu prisustvovati sahranama, ali odluka je na roditeljima i njihovoj proceni spremnosti deteta.

Ključno je otvoreno razgovarati o smrti i pripremiti decu na odgovarajući način, uz poštovanje crkvenih i kulturnih običaja.

BONUS VIDEO 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading