EVO ŠTA MOŽE DA SE DESI AKO PROGUTAMO KOŠTICU OVOG VOĆA Svi ga obožavamo, a nismo imali pojma da u sebi sadrži OTROV
Foto: Shutterstock

Tokom visokih, letnjih temperatura nešto laganija ishrana nam svima više prija. Tu na scenu stupaju voće i povrće. Trešnje i višnje su među favoritima, a od njih domaćice u Srbiji često prave kolače i razne druge poslastice. Međutim, ovo voće ime krupne koštice na koje bismo morali da obratimo pažnju.

Za razliku od koštica lubenice, koštice u središtu trešanja su sve samo ne bezopasne, stoga je važno postupati s oprezom. Konzumacija koštica trešanja predstavlja nekoliko zdravstvenih rizika, zbog čega ih treba izbegavati. Prvo, njihova mala veličina čini ih posebno lakim za slučajno gutanje, što može uzrokovati gušenje (posebno kod dece). Ali, začepljenje dušnika nije jedina stvar o kojoj se trebate brinuti.

Rosemari Trout, programski direktor kulinarske umetnosti i nauke o hrani na Univerzitetu Drekel dao je mišljenje o tome koliko je ovo popularno voće bezbedno. Koštice trešnje sadrže koncentrisane količine supstance zvane amigdalin koja može biti izuzetno opasna kada se konzumira.

„Amigdalin je jedinjenje koje reaguje sa enzimima u vašoj pljuvački i formira cijanid, veoma toksičnu hemikaliju“, kaže Trout.

CDC izveštava da čak i male doze cijanida mogu brzo da izazovu bol u grudima, otežano disanje, vrtoglavicu i povraćanje. U težim slučajevima može čak i da vas ubije. Druge vrste košunjavog voća, poput breskve, kajsije i šljive, takođe imaju koštice koje sadrže amigdalin. Ali koncentracija varira između voća, pa čak i unutar iste vrste voća u zavisnosti od toga gde se uzgaja.

Koliko smo u riziku ako pojedemo košticu voća

Ozbiljnost zdravstvenih rizika zavisi od toga kako se konzumiraju koštice trešnje. Sav štetni amigdalin se skladišti u centru jame, tako da jezgro koje ga okružuje deluje kao zaštitni premaz.

„Ako su jame cele i nerazbijene, amigdalin nije dostupan za interakciju sa pljuvačkom da bi se formirao cijanid“, kaže Trout.

„Ako slučajno progutate jednu košticu, ona će verovatno proći kroz vaš digestivni trakt u taktu i neće izazvati probleme. Opasnosti od koštica trešanja predstavljaju se kada su slomljene, kada se amigdalin oslobodi i može da se pretvori u cijanid2, piše Yahoo.

Čvrsto jezgro je prilično teško razbiti zubima, tako da je rizik od trovanja pri grickanju voća prilično nizak. Verovatniji rizik je dodavanje celih trešanja, koštica i svega toga u blender kada pravite smuti. Količina slomljenih koštica trešnje koja je potrebna da izazove akutno trovanje cijanidom nije poznata, ali neželjene reakcije se mogu desiti od izuzetno malih količina toksina.

(Kurir)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading