Džo Bajden
Foto: Alo/Tanjug

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je da je "ponosan" što je "prva crnkinja koja je služila s crnim predsednikom" u svojoj najnovijoj izjavi.

Nedelju dana nakon lošeg nastupa u debati, Bajden je juče dao intervju za radio stanicu Wurd iz Filadelfije, piše Telegraph.

Predsednik Bajden je pokušao da stabilizuje svoju kampanju za reizbor tako što je razgovarao sa dva crna radio voditelja u intervjuima emitovanim u četvrtak, ali je povremeno zapinjao u govoru tokom jednog intervjua i mučio se da pronađe pravi izraz u drugom, rekavši da je ponosan što je bio "prva crnkinja koja je služila sa crnim predsednikom".

Takođe je zapetljao reči tokom četvorominutnog govora povodom Dana nezavisnosti vojnim porodicama u Beloj kući, počevši priču o bivšem predsedniku Donaldu J. Trampu, nazvavši ga "jednim od naših kolega, bivšim predsednikom", a zatim dodajući "verovatno ne bih trebao reći, u svakom slučaju" pre nego što je naglo prekinuo priču i nastavio dalje.

Gospodin Bajden napravio je grešku na radiju WURD, baziranom u Filadelfiji, dok je pokušavao da izgovori rečenicu koju je ranije ponavljao o tome kako je ponosan što je bio potpredsednik predsednika Baraka Obame. Ranije u intervjuu, hvalio se što je imenovao prvu crnkinju u Vrhovni sud i izabrao prvu crnkinju za potpredsednicu.

Predsednik je takođe napravio grešku kada je tvrdio da je bio prvi predsednik izabran statewide u Delaveru. Izgleda da je mislio da je prvi katolik u državi koji je izabran statewide, nastavljajući da govori sa divljenjem o Džonu F. Kenediju, katoliku, piše nytimes.com.

Kada je izabran za Belu kuću, Bajden je za svoju potpredsednicu izabrao Kamalu Haris, prvu osobu crne boje kože i ženskog pola na toj funkciji. Ranije u intervjuu, Bajden je tačno govorio o imenovanju Haris i Ketanji Braun Džekson, prve crnkinje koja je izabrana u Vrhovni sud.

Bajden je u više navrata delovao nesigurno dok je govorio u emisiji Earl Ingram Show, koja je namenjena crnim slušaocima u Viskonsinu, ali se takođe emituje širom zemlje. Na pitanje zašto je glasanje važno, Bajden je dao odgovor koji se činio kao da se odnosi na nedavnu odluku Vrhovnog suda koja je odobrila značajan imunitet Donaldu Trampu od krivičnog gonjenja.

"Potreban vam je neko, neko ko će se brinuti o tome. Vrhovni sud je nedavno doneo odluku koja, usput rečeno, ugrožava američki princip da nemamo kraljeve u Americi. Nema nikoga iznad zakona", rekao je.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading