pas pitbul
Foto: Printscreen/Foto: Pixabay

Potresan snimak sa Ade Ciganlije, gde je pitbul rastrgao psa, naočigled vlasnika i drugih šetača, uznemirio je kako one koji su se tu zatekli tako i sve ostale koji su videli objavu koja se pojavila na mrežama. Nakon što je njihov pas gotovo rasporio stomak drugom, oni su svog ljubimca uzeli i jednostavno - pobegli.

Iako je zakon o držanju životinja jasan i, u ovom slučaju, nalaže da je pas morao imati korpu na njušci i povodac, ovi neodgovorni vlasnici očigledno su odlučili da to za njih ne važi.

Kakve su kazne za sve njima slične i ko je zapravo nadležan za to? 

Prema zakonu kojim se uređuje veterinarstvo, psi ili mačke mogu se izvoditi na javnu površinu ukoliko su vakcinisani protiv besnila i obeleženi, stoji u Odluci o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji Grada Beograda u članu 18. U istoj odluci sledeći član, 19. koji kaže da vlasnik koji izvodi svog psa na javnu površinu, mora ga držati na povocu i snosi punu odgovornost za ponašanje istog. U Članu 19. stoji da "opasnog psa na javnu površinu mogu izvoditi samo punoletna lica, i to na povodcu i sa zaštitnom korpom na njušci".

Ipak, na ulicama, uprkos jasnom zakonu, viđamo sve više pasa koje vlasnici šetaju bez korpe (kada je ona zakonom propisana), ali i povoca, piše Mondo.rs. 

Ko je nadležan i kažnjava nesavesne vlasnike?

Komunalna milicija, koja u skladu sa ovlašćenjima propisanim Zakonom o komunalnoj miliciji i Odlukom o komunalnoj miliciji preduzima mere u cilju uspostavljanja i održavanja komunalnog reda. Prava i obaveze vlasnika, odnosno držaoca životinja regulisani su Odlukom o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji grada Beograda, kojom je, pored ostalog, propisano da je držalac životinje, kao i lice koje izvodi psa na javnu površinu, dužan da psa izvodi na povodniku.

Komunalni milicionari su, shodno članu 3. stav 3. Zakona o komunalnoj miliciji, ovlašćeni da vrše kontrole i u civilu, odnosno bez službene uniforme sa oznakama, a po pisanom nalogu načelnika komunalne milicije. Kontrolu poštovanja propisa iz navedene Odluke patrole komunalne milicije vrše samostalno, ali u slučaju potrebe, na osnovu obrazloženih zahteva, patrole komunalne milicije pružaju pomoć - asistenciju drugim organima, među kojima je i inspekcija.

Koja su prava vlasnika pasa?

Prema zakonu, pas se može puštati sa povodnika da se slobodno kreće, ali samo u parku i na drugoj javnoj zelenoj površini i to: u vremenu od 22 sata do 9 sledećeg dana, u periodu letnjeg računanja vremena, odnosno, u vremenu od 20 do 10 sati sledećeg dana, u periodu zimskog računanja vremena.

U neposrednoj blizini škola, vremenski periodi se ograničavaju na 7.30 časova sledećeg dana, bez obzira na period računanja vremena.

"Navedena odredba ne važi za opasne pse. Opasnog psa na javnu površinu mogu izvoditi samo punoletna lica, i to na povodniku i sa zaštitnom korpom na njušci. Zabranjeno je puštati psa sa povodnika da se slobodno kreće u delu parka i druge javne zelene površine, u kojem se nalazi uređeno dečje igralište", piše u zakonu.

Kazne za nesavesne vlasnike pasa variraju, a prema zakonu, one mogu iznositi od 2.500,00 do 75.000 dinara.

Jedna od opcija, kada se desi napad na drugog (vlasničkog psa) poput ovog na Adi, jeste i podnošenje krivične prijave za krivično delo Izazivanje opšte opasnosti iz člana 278 stav 5 u vezi sa st. 1 KZ, i pozivanje na Pravilnik o načinu držanja pasa koji mogu predstavljati opasnost za okolinu. U prijavi je neophodno tada napisati sve kako se desilo, ukoliko postoji veterinarski izveštaj i drugi dokazi, navođenje imena svedoka, ukoliko ih je bilo ili dostavljanje snimaka kamera.

Praksa je pokazala da, iako ne spadaju u zvaničan kanal za istrage, i društvene mreže često bile dragocene u pronalaženju krivaca, pa je deljenje snimaka znalo da pomogne u utvrđivanju njihovog identiteta. 

Jezivi napadi vlasničkih pasa - ko je kriv?

U junu je policija u Staroj Pazovi uhapsila M. S, vlasnika dva psa koji su, kako se sumnja, pušteni iz boksa i ostavljeni bez nadzora, a potom napali tridesetogodišnju ženu prilikom izlaska iz kuće osumnjičenog i naneli joj teške telesne povrede, zbog kojih je hospitalizovana u Kliničko-bolničkom centru u Zemunu.

U aprilu prošle godine na gradskom šetalištu u Čačku došlo je do incidenta kada su dva psa rotvajlera šetala centrom grada bez vlasnika i korpe na ustima. Prvo su napali jednu ženu koja je šetala sa kučetom, a zatim i drugu koja je takođe bila sa svojim kućnim ljubimcem. 

Početkom 2023. godine odjeknula je vest o napadu na novinara Vladana Radosavljevića (62), koji je preminuo nakon stravičnih ujeda pasa u mestu Velika Ivanča kod Mladenovca 3. januara.

Poslednji u nizu desio se na Adi Ciganliji, a uznemirujući snimak nastao je tokom večernje šetnje.

"Momak i devojka su u sredu na Adi Cianliji uveče šetali pita bez povoca, napao je našeg psa i naneo mu ozbiljne povrede. Jedina sreća je što je pas bio veći, bilo koji manji ne bi preživeo jer smo mu jedva čeljusti otvorili da je pusti", opisala je.

"Dok smo se okrenuli ka našem psu oni su ga brze bolje uzeli u ruke i pobegli. Krvarila je iz stomaka, dok smo otišli do nje, oni su bez pitanja nonšalantno otišli", tvrdi žena.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading