Narod Hunza
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ljudi u ovoj zajednici često žive preko 100 godina, što se pripisuje njihovoj specijalnoj ishrani i jednostavnom načinu života.

Ishrana naroda Hunza bazirana je na biljkama, sa posebnim naglaskom na korišćenje kajsija. Kajsije su ključni sastojak mnogih jela i konzumiraju se u različitim oblicima tokom cele godine.

Bogate su vlaknima, vitaminima A, C, E i kalijumom, te imaju brojne zdravstvene koristi. Kajsije pomažu u zdravlju creva, borbi protiv slobodnih radikala, a ulje koštica kajsije sadrži amigdalin, koji je povezan sa borbom protiv raka.

Narod Hunza

Foto: Shutterstock

 

Tokom letnjih meseci, sveže kajsije jedu se kao međuobrok, a sok od kajsija je uobičajeno piće.

U julu i avgustu, kajsije se suše na suncu, a sušene kajsije jedu se tokom zime i proleća zajedno sa semenkama koje se koriste za izradu ulja. Ovo ulje je osnovni sastojak mnogih jela.

Narod Hunza retko konzumira meso zbog nedostatka pašnjaka, a šećer se gotovo ne koristi u njihovoj ishrani.

Narod Hunza

Foto: Shutterstock

 

Tradicionalni deserti se prave fermentacijom pšeničnih zrna, a čaj se pije bez šećera, često sa dodatkom prženih lanenih semenki.

Pored ishrane, aktivan način života i zajedničke vrednosti doprinose njihovom dobrom zdravlju. Hodanje je uobičajeno, a zajednica funkcioniše bez socijalne stratifikacije.

Fizičko i mentalno zdravlje naroda Hunza direktno je povezano sa njihovom organskom, neprerađenom ishranom bogatom voćem, povrćem i orašastim plodovima, kao i aktivnim načinom života.

BONUS VIDEO 

@alo_portal ALO! NA ROĐENDANU ZOO VRTA - Nilski konji jedu lubenice, pingvini se baškare u bazenu, a foka je glavna atrakcija #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ゚ #fyp #viralvideo #viraltiktok #foryoupage #fypage #zoo ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading