dokumenta
Foto: Printscreen/Printscreen

Svi smo bar jednom u životu stajali pred hrpom papira, ne znajući šta da sa njima radimo. Da li je bolje sve sačuvati ili neki dokumenti mogu bezbrižno da završe u kanti? Evo vodiča kroz dokumenta koja morate čuvati do kraja života i onih koje možete bez straha da bacite.

Dokumenta koja morate čuvati:

Lični dokumenti

Ovo su osnovni dokumenti koji su vam potrebni tokom celog života. U ovu kategoriju spadaju rodni list, venčani list, potvrde o državljanstvu i lična karta. Ovi dokumenti su ključni za identifikaciju i pravne poslove i ne smete ih baciti.

Dokumenti o obrazovanju

Diplome, sertifikati i drugi dokazi o obrazovanju su važni za vašu profesionalnu karijeru i lični razvoj. Čuvanje ovih dokumenata može vam biti od koristi prilikom prijava za poslove ili nastavka obrazovanja.

Poreski izveštaji

Preporučuje se da čuvate poreske izveštaje i dokumentaciju o poreskim prijavama najmanje sedam godina. Ovo je važno u slučaju revizije ili budućih poreznih pitanja.

Dokumenti o nekretninama

Ugovori o kupovini, prodaji ili renoviranju nekretnina trebaju biti sačuvani trajno. Ovi dokumenti mogu biti ključni za buduće pravne transakcije ili rešavanje sporova.

Zdravstveni izveštaji

Važno je čuvati medicinsku dokumentaciju kao što su izveštaji o važnim pregledima, hirurškim zahvatima ili ozbiljnim bolestima. Ovi podaci mogu biti korisni za buduće lekarske konsultacije ili terapije.

Penzioni i socijalni dokumenti

Dokazi o penzijama, socijalnim beneficijama i drugim sličnim pravima treba da se čuvaju, jer mogu biti potrebni za ostvarivanje svojih prava i buduće provere.

Dokumenta koja možete baciti:

Stariji računi i čekovi: Nakon što ste proverili da su svi računi plaćeni i obrađeni, stariji računi i čekovi koji su više od 3-5 godina mogu se bezbedno baciti. Pre nego što to uradite, uverite se da ste sačuvali sve relevantne informacije za poreske svrhe.

Promotivni materijali i brošure: Ove vrste papira često su zastarele i mogu se baciti nakon što ste u njima pronašli sve potrebne informacije. Nema potrebe da ih čuvate ako više nisu relevantni.

Duplikati dokumenata: Ako imate više kopija istog dokumenta i već imate jednu verifikovanu kopiju, ostale možete baciti. Ovo uključuje duplikate iz starih arhiva koji nisu više potrebni.

Stariji dokumenti o osiguranju: Kada dobijete nove polise i potvrde o osiguranju, starije kopije možete baciti, osim ako nisu vezane za dugoročne ili pređašnje slučajeve.

Starije ugovore i akte o malim transakcijama: Ako su prošle više od pet godina i ne odnosite se na važnu pravnu ili finansijsku situaciju, možete ih odložiti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Dragojlo

15.08.2024 13:21

Sva ama baš sva dokumenta čuvam i dan danas a imam baš puno godina.A čuvam i dokumenta o svemu i od mojih pokojnih roditelja koji su davno umli.Pitate se zašto.Zbog nenadajnih imovinskih odnosa koji su se igrom slučaja desili u familiji.Samo da znate kako su dobro došli,da vam pamet stane.Neki rođaci koji to nisu imali nisu mogli da dokažu ama baš ništa.