Jeanne Calment
Foto: Profimedia/Profimedia

U savremenom svetu u kojem su brzi obroci i brza hrana postali norma, priče o dugovečnosti često dolaze sa savršenom kombinacijom jednostavnosti i mudrosti. Jedan od najimpresivnijih primera je život  Žanin Luis Kalment, koja je živela 122 godine i postala najstarija osoba na svetu. Njena dugovečnost bila je predmet mnogih istraživanja i analiza, a u svakodnevnom životu, njen jelovnik bio je iznenađujuće jednostavan.

Tri osnovne namirnice koje su čest sastojak njenog ishrane su:

Maslinovo ulje – Ovo zdravije ulje, poznato po svojim antioksidantima i mononezasićenim mastima, bilo je ključni deo Jeanneine ishrane. Maslinovo ulje doprinosi zdravlju srca, poboljšava probavu i može pomoći u smanjenju upala. Jeanne je koristila maslinovo ulje ne samo za kuvanje, već i kao dodatak salatama, što je doprinelo njenom dugovečnom zdravlju.

Crno vino – Umeren unos crnog vina bio je još jedan deo njenog svakodnevnog rituala. Crno vino je bogato polifenolima, posebno resveratrolom, koji ima antioksidativna svojstva. Ovo može pomoći u zaštiti krvnih sudova, smanjenju rizika od srčanih bolesti i poboljšanju dugovečnosti. Naravno, ključno je napomenuti da je Jeanne konzumirala vino u umerenim količinama.

Voće i povrće – Jeanne je redovno uključivala voće i povrće u svoju ishranu. Ove namirnice su bogate vitaminima, mineralima i vlaknima, što je ključno za održavanje opšteg zdravlja i vitalnosti. Voće i povrće pomažu u održavanju zdrave probave, jačanju imunog sistema i smanjenju rizika od hroničnih bolesti.

Ovaj jednostavan, ali nutritivno bogat način ishrane mogao bi biti ključni faktor u njenoj izuzetnoj dugovečnosti. Naravno, važno je napomenuti da dug život zavisi od mnogih faktora, uključujući genetiku, stil života i sreću. Ipak, priča o  Žanin Luis Kalment podseća nas da jednostavni, prirodni izbori u ishrani mogu imati dugoročne pozitivne efekte na naše zdravlje.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading