Psi lutalice
Foto: Shutterstock/Shutterstock/ilustracija

Kada vide mačku ili psa, mnogi ljudi imaju želju da maze životinju, ali u nekim slučajevima je bolje da to ne rade, napominju veterinari.

Mačke i psi lutalice možda izgledaju veoma čisto i uredno, ali to ne menja činjenicu da su skoro svi zaraženi nekom vrstom parazita, upozoravaju.

"Milovanje životinja je blagorodno, postoje čak i terapije koje se baziraju na maženju pasa i mačaka u cilju smanjenja anksioznosti. Međutim, ako je reč o lutalicama, ovo nije preporuka. Ove životinje mogu da budu zaražene crvima i parazitima, koji se u obliku jaja i spora veoma lako prenose na ljude. 

Osim toga, veterinari savetuju da ne mazite nepoznate životinje, jer mogu da vaš gest nežnosti i ljubavi protumače kao agresiju.

"Ako posegnete da pomazite lutalicu, ona može vašu ispruženu ruku da doživi kao napad i da vas ugrize. To se često dešava sa kućnim ljubimcima, a sa lutalicama još češće. Ujed divlje životinje koja nije vakcinisana predstavlja veliku opasnost po zdravlje i, ukoliko se desi, neophodno je primiti vakcinu protiv besnila. Ma koliko da volite životinje i verujete da su čistije od ljudi, veterinari ipak savetuju da nakon kontakta sa njima, obavezno operete ruke.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading