Shutterstock
Foto: Stock/Foto: Shutterstock

Projekat je pokrenut 1987. godine, kada je Lillijan Dizni, udovica Volta Diznija, donirala 50 miliona dolara. Frenk Geri isporučio je dovršene projekte 1991. godine. Izgradnja podzemne parkirne garaže započela je 1992. i dovršena 1996. Cena garaže iznosila je 110 miliona dolara a platio ju je okrug Los Angelesa , koji je prodao obveznice za garažu ispod gradilišta.

Izgradnja same koncertne dvorane bila je u zastoju od 1994. do 1996. zbog nedostatka sredstava. Bila su potrebna dodatna sredstva jer su troškovi izgradnje konačnog projekta daleko premašili izvorni proračun. Planovi su revidirani, a u cilju uštede izvorno dizajnirana kamena spoljna strana zamenjena je jeftinijom oblogom od nerđajućeg čelika. Potrebno prikupljanje sredstava ponovno je ozbiljno počelo 1996., na čelu sa tadašnjim gradonačelnikom Ričardom Rijordanom. Polaganje temelja za dvoranu obavljeno je u decembru 1999. godine.

Vojna tehnologija

Zbog matematičke složenosti inovativnog dizajna, Geri se oslonio se na računarski softver kako bi proizveo svoj dizajn na način da ga mogu dovršiti izvođači. Tehnologija, nazvana CATIA (kompjuterski potpomognuta trodimenzionalna interaktivna aplikacija) obično se koristi u procesu projektiovanja borbenih aviona, ali njena matematička sposobnost pomogla je Geriju u procesu projektovanja dvorane. 

Nakon završetka 2003. godine, projekt je koštao procenjenih 274 milijuna dolara a deo troškova plaćen je i privatnim donacijama.

Akustika

Dok je projektovao dvoranu, Geri se posvetio izradi zgrade koja će promovisati najbolju moguću akustiku. Kako bi to učinio, upotrebio je mere za testiranje akustike modela zgrade, koji je bio replika 1:10. Morao je da uklopi sve elemente dizajna u skladu s tim, uključujući zvuk koji je „upumpao“ u model. Smanjio je talasnu dužinu zvukova za faktor deset kako bi otkrio kako će njegov dizajn odgovoriti orkestrima koji će kasnije nastupati u njemu kako bi pružio najbolju moguću akustiku. 

Zidovi i krov dvorane obloženi su pločama od četinarskog drveta duglazije, dok je pod obložen hrastovinom. 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading