šolja
Foto: Shutterstock

Iako mnogi veruju da je njegova jedina svrha sprečavanje širenja neprijatnih mirisa, pravi razlog se odnosi na sprečavanje širenja bakterija i patogena.

Kada pustimo vodu u WC šolji sa podignutim poklopcem, dolazi do tzv. aerosolnog efekta. To znači da se sitne čestice vode zajedno sa fekalnim materijama i bakterijama raspršuju u vazduh.

Ove čestice mogu da se nasele na različite površine u kupatilu, uključujući pločice, peškire, četkice za zube i četke za kosu.

Kada udahnemo vazduh u kojem se nalaze ove čestice, postoji velika verovatnoća da ćemo uneti bakterije i patogene u naša pluća.

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Oklahomi 2013. godine potvrdilo je da fekalne materije, zajedno sa raznim patogenima i česticama vode, mogu da se šire kroz vazduh i padaju na različite površine u kupatilu, čak i do plafona.

bakterije

 

 

Međutim, držanje poklopca zatvorenim prilikom puštanja vode značajno smanjuje širenje bakterija, iako ih ne eliminiše u potpunosti, jer mikroorganizmi mogu delimično "pobeći" kroz prostor između poklopca i daske.

Prema doktoru Tušaru Tajalu, vodećem konsultantu na Odeljenju za internu medicinu u bolnici CK Birla u Delhiju, zatvaranje poklopca WC šolje tokom puštanja vode može znatno smanjiti širenje bakterija i zaštititi zdravlje svih koji koriste kupatilo.

Stoga, poklopac na WC šolji ima i upotrebnu, a ne samo estetsku vrednost, i njegova pravilna upotreba može pomoći u održavanju higijene i smanjenju rizika od infekcija.

BONUS VIDEO 

@alo_portal Vatrogasac i poznati bokser Marko Nikolić: Sve sam u životu prošao, opet bih isto uradio! #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fyp #foryoupage #viralvideo #viraltiktok ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading