ZAŠTO SANJATE DA BEŽITE OD NEPOZNATOG? Evo šta vaši noćni strahovi zaista znače
Foto: Shutterstock

Svi smo barem jednom doživeli noćne more koje nas mogu progoniti dugo nakon buđenja. Bilo da bežimo od nepoznatog neprijatelja ili se borimo za vazduh, takvi snovi često izazivaju snažne emocionalne reakcije. Ali šta oni zapravo znače i na šta ukazuju?

Prema portalu Psychology Today, razumevanje značenja noćnih mora može pružiti važne uvide u naše emocionalno, fizičko i psihološko stanje. Noćne more mogu biti znak nerešenih sukoba ili stresa u stvarnom životu, a tumačenje tih snova pomaže nam da bolje razumemo šta nam naše telo i um poručuju. Postoje dve vrste snova koje su najčešće kod ljudi: snovi o progonjenju i snovi o gušenju. I navodno imaju svoje značenje.

Snovi o progonjenju

Jedan od najčešćih scenarija noćnih mora uključuje progonjenje. Ovi snovi obično uključuju bežanje od nepoznatog progonitelja, pretećih životinja ili čak nejasnih sila. Bez obzira koliko brzo trčimo, progonitelj nam se neprekidno približava, izazivajući snažan osećaj opasnosti.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Frontiers in Psychology, ovakvi snovi mogu biti povezani sa stvarnim sukobima u međuljudskim odnosima. Istraživači objašnjavaju ove snove kroz teoriju simulacije pretnji, prema kojoj snovi imaju evolucijsku ulogu simuliranja opasnih situacija kako bi nas pripremili za stvarne pretnje.

Kada osoba doživljava napetost u društvenim interakcijama, um može simulirati scenarije progonjenja kako bi obradio te emocionalne pretnje. Ova simulacija ne služi samo kao psihološki alat za suočavanje s anksioznošću, već i kao evolucijski mehanizam za preživljavanje. U prošlosti je progonjenje predstavljalo fizičku pretnju, dok danas pretnje često dolaze u obliku emocionalnih i društvenih izazova, koje naš um obrađuje kroz snove.

Snovi o gušenju

Snovi o gušenju, iako jednako uznemirujući, često uključuju osećaj nemogućnosti disanja ili borbu za vazduh. U tim snovima možemo osećati nevidljivu silu koja pritisne prsa, biti zarobljeni u zatvorenom prostoru ili potopljeni pod vodom bez mogućnosti da izronimo na površinu.

Studija izraelskih istraživača, takođe objavljena u Frontiers in Psychology, otkrila je da su snovi o gušenju često povezani sa psihološkim stresom u budnom životu, kao i sa poremećajima spavanja. Osobe koje imaju respiratorne probleme, poput apneje ili drugih poteškoća s disanjem, češće prijavljuju ovakve noćne more.

Istraživači su takođe otkrili da paraliza sna može biti povezana s osećajem gušenja u snovima. Tokom paralize sna, osobe često doživljavaju osećaj nemogućnosti kretanja, uz zastrašujuće halucinacije o prisutnosti koja im pritisne prsa i otežava disanje. Ovaj fenomen dodatno pojačava osećaj straha i nelagode u snovima.

Iako su noćne more uznemirujuće, one nam mogu pružiti važne informacije o našem unutrašnjem stanju. Razumevanje poruka koje nam šalju može nam pomoći u suočavanju s emocionalnim izazovima i smanjenju stresa u stvarnom životu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading