Nikola Tesla
Foto: Promo/Lazar Bošković

Poznato je da je Nikola Tesla imao mnoge neobične navike, koje je praktikovao kako bi poboljšao rad svog mozga. Evo tri najistaknutije.

Nakon što je „The New York Times“ u martu 1916. godine objavio da je veliki pronalazač bankrotirao, Tesla je prestao da se pojavljuje u javnosti. Da bi sačuvao energiju, ograničio je kretanje po sobi. Imao je opravdanje: bio je čovek zarobljen u vlastitim idejama. Kritičari su ga napadali, tvrdeći da mu je potrebniji psihijatar nego Nobelova nagrada, dok su nekadašnji obožavatelji pisali kako mu je svemir pao na glavu.

Međutim, Tesla to nije pogađalo. Bio je posvećen svom radu i čitav život je podredio svojim izumima. Njegove neobične navike bile su drugačije za ljude tog vremena, ali danas znamo koliko su one doprinele čovečanstvu. Neke od njih su prilagođene njegovim obavezama, dok je druge stvorio da bi poboljšao funkciju mozga. Evo nekoliko njegovih ključnih praksi:

Dugo razmišljanje

Nikola Tesla često je govorio da može da zamisli mašine bez pravljenja nacrta pre nego što počne s radom. Ovaj proces vizualnog razmišljanja nije svima svojstven, ali njegova suština leži u koncentraciji pre same realizacije. U svojoj autobiografiji je napisao:

„Moja metoda je drugačija. Ne žurim sa konkretnim radom. Kada dobijem ideju, odmah krećem s izgradnjom u svojoj mašti. Menjam konstrukciju, radim na popravkama i upravljam strojem u svojoj glavi. Ne zanima me da li testiram turbinu u mislima ili u radionici.“

Šetnja

Mnoge studije su pokazale da kratke šetnje poboljšavaju kreativnost, a Tesla je bio tog mišljenja. Njegove šetnje su često bile deo opsesivno-kompulzivnog ponašanja, ali su mu i donele ideje za izume. Tokom jedne od šetnji došao je na ideju o naizmeničnoj struji. Kada se 1881. godine preselio u Budimpeštu, oporavljao se od nervnog sloma i često šetao sa prijateljem, recitujući poeziju. Upravo tada se rodila ideja o naizmeničnoj struji.

Probleme rešavajte u samoći

Kao i mnogi inovatori, Nikola Tesla verovao je da je osamljivanje ključno za kreativni proces. Jedan od njegovih poznatih citata glasi:

„Um je oštriji i koncentrisaniji u neprekidnoj samoći. Za razmišljanje nije potrebna velika laboratorija. Originalnost dolazi iz samoće koja oslobađa od negativnih uticaja na kreativni um. Budite sami, to je tajna izumitelja; u samoći se rađaju ideje,“ govorio je ovaj genije.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading