detektor za metal
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Današnja priča vodi nas u Englesku, tačnije u Južni Kembridžšir, gde je Pol Kejvel (59) pronašao redak novčić iz vremena rimskog cara Trajana, koji datira oko 107. godine nove ere.

Zanimljivo je da je Kejvel već 20 godina pretraživao isto polje u potrazi za blagom.

„Pronašao sam nekoliko rimskih i srednjovekovnih novčića, ali ovo je moje najuzbudljivije otkriće. Tog dana sam već iskopao nekoliko patrona za sačmaru i bio na putu do auta kada je detektor zasvirao. Na dubini od oko 20 centimetara, pronašao sam novčić", rekao je.

Ovaj artefakt je izuzetno redak. Aukcijska kuća "Noonans" navodi da su u poslednjih 25 godina primećena samo dva primerka na tržištu.

"Novčić je izdao car Trajan 107. godine, nakon što je povukao iz opticaja stare republikanske kovanice", objasnio je stručnjak Najdžel Mils.

Predviđa se da će novčić biti prodat na aukciji 22. oktobra za značajnu sumu, s početnom cenom između 6.000 i 7.000 evra, prenosi Mirror.

Kejvel planira da podeli dobit sa vlasnikom zemljišta na kojem je novčić pronađen. Kaže da će novac uložiti u novi detektor za metal ili u lečenje.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading