delfin, delfini
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Takuma Goto i njegov prijatelj plivali su ranije ovog leta kod grada Curuga, kada ih je napao usamljeni delfin.

Stručnjaci veruju da bi taj delfin, verovatno frustriran, mogao biti odgovoran za najmanje 15 napada na plivače u Fukuiju ove godine, kao i za nekoliko incidenata iz prethodnih godina.

Iako su napadi delfina na ljude retki, jer ih obično ne smatraju plenom, Goto je isprva osećao lažnu sigurnost. On i prijatelj plivali su oko 20 metara od obale kada je delfin prvo napao njegovog prijatelja.

"Čuo sam kako moj prijatelj viče, a zatim video delfinovu glavu kako izranja na površinu. Nisam uradio ništa da ga razljutim, ali je odmah krenuo ka meni", ispričao je Goto, opisujući kako je delfin započeo kontinuirani napad.

Goto kaže da ga je delfin napao i ujeo, te da je verovao da će umreti.

"Najviše sam se plašio da će me povući pod vodu", rekao je. Na kraju je surfer priskočio u pomoć, dok su ljudi na plaži užasnuto posmatrali.

ajkula napala ronioca

www.tiktok.com/allthingssharks

 

Nakon što je izašao na obalu, Goto je oprao rane, uključujući duboku posekotinu na levom kažiprstu, koja je zahtevala pet šavova, kao i ugrize na zglobu, podlaktici i desnoj ruci.

Stručnjaci veruju da je delfin možda pokušavao da komunicira kroz ujedanje, što je česta pojava među mužjacima sisara.

Mari Kobajaši, morski biolog sa Univerziteta za poljoprivredu u Tokiju, smatra da je verovatno reč o usamljenom mužjaku indo-pacifičke vrste, koji pokušava da izrazi društvenost ili seksualnu frustraciju.

U nekim slučajevima, delfin je čak pokušao da pritisne svoje genitalije na žrtve, piše the telegraph.

Dr Sajmon Alen, morski biolog, objašnjava da delfini, kao veoma društvene životinje, mogu ispoljavati fizičke reakcije zbog hormonskih promena, seksualne frustracije ili želje za dominacijom.

Zbog njihove snage, to može dovesti do ozbiljnih povreda kod ljudi.

Lokalne vlasti su postavile znakove upozorenja na plažama, savetujući ljude da izađu iz vode čim primete delfina i da ga ne hrane.

Goto, međutim, kaže da neće više rizikovati: „Nikada se neću vratiti u more, jer ne mogu prestati da mislim da bi delfin mogao biti tamo.”

BONUS VIDEO 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading