bubašvabe
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Tokom istorije, neki insekti su doprineli razvoju različitih industrija, poput svile koju proizvode svileni crvi i meda koji prave pčele. Međutim, vrlo malo ljudi zna da su bube švabe gotovo "lekoviti eliksir" za ljudsko zdravlje, i da se svake godine proizvode milijarde ovih insekata.

Entomofobija se u psihologiji definiše kao strah od insekata. Ako se u trenutku kada vidite insekte, bez obzira na njihovu veličinu, preplašite, verovatno imate entomofobiju. A sada se pripremite, farme švaba u Kini mogu biti vaša noćna mora! Šta se dešava na farmama gde se godišnje proizvodi 6 milijardi bubašvaba? Kako se nesvesno koriste proizvodi koji sadrže bubašvabe?

Mnogi ljudi smatraju švabe odvratnim i zastrašujućim, ali zvaničnici u Kini to ne misle tako i godišnje proizvode milijarde bubašvaba. Naravno, postoji razlog zašto Kina, koja ima mnoge neuobičajene prakse, proizvodi ove insekte! Iako neki pomisle da su bubašvabe uzgajane za ishranu, vlasti objašnjavaju da je primarni cilj proizvodnja za ljudsko zdravlje, kao i doprinos ekološkoj ravnoteži, piše milliyet.com.tr.

CELOM PROCESU UPRAVLJA VEŠTAČKA INTELIGENCIJA

Pogledajmo prema kineskim provincijama Shandong i Sichuan, koje su među najnaseljenijima. U ovim provincijama nalaze se najveće farme švaba gde se godišnje proizvode milijarde ovih insekata. Iako u Kini postoji mnogo farmi bubašvaba, na najvećim farmama se uzgajaju u toplim, vlažnim i mračnim uslovima. Bubašvabe se slobodno kreću unutar objekata, ali nikada ne vide svetlost dana. Na ovim farmama, pod potpunom kontrolom veštačke inteligencije, sve što je potrebno za njihov rast i razmnožavanje se pažljivo prati. Glavni cilj ovih farmi je neprekidna proizvodnja miliona, čak milijardi švaba kako bi se obezbedili sastojci potrebni za ljudski i životinjski život.

Bubašvabe se koriste u kineskoj medicini već hiljadama godina. Međutim, većina ljudi koja kupuje lekove koji sadrže bubašvabe često nije svesna sastava zbog latinskog naziva na pakovanju.

U Kini, kao i u mnogim drugim azijskim zemljama, pržene bubašvabe se jedu kao hrana. Međutim, milijarde bubašvaba proizvedene na farmama u Kini nisu uzgajane za ishranu, već za lekovite svrhe. Ove švabe, uzgajane u tamnim i vlažnim prostorijama, pod kontrolom veštačke inteligencije, koriste se za proizvodnju nekoliko lekova u tradicionalnoj kineskoj medicini. Supstanca poznata kao "Kangfuxin" miriše na ribu i ima ukus sličan šećeru. Profesor Liu Yusheng sa Univerziteta poljoprivrede u Shandongu izjavio je za "Telegraph" da "bubašvabe zaista predstavljaju čudesan lek koji može brže lečiti mnoge bolesti u poređenju s mnogim drugim lekovima."

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading