konobarica
Foto: Alo/Shutterstock

Rad u ugostiteljstvu zahteva veliku izdržljivost i strpljenje, a konobari se u mnogim zemljama suočavaju sa niskim platama, zbog čega se često oslanjaju na napojnice kao bitan deo prihoda. U Sjedinjenim Američkim Državama, davanje napojnica je deo svakodnevne kulture, dok se u nekim drugim zemljama napojnica očekuje tek nakon izuzetno kvalitetne usluge, piše Mirror.

Mnogi zaposleni u uslužnom sektoru cene svaku napojnicu, a španska konobarica Rakel, poznata na TikTok profilu pod imenom “La Hostelera Cabreada” (“Ljuti ugostitelj”), otkrila je trik kojim podsvestno podstiče goste da ostave veće napojnice.

U videu koji je objavila, Rakel savetuje kolege da gostima ostatak vraćaju u sitnijim kovanicama umesto u većim. Na taj način, tvrdi, gosti nerado uzimaju sitniš i češće odlučuju da ostave ceo iznos kao napojnicu. Iako trik nije uvek uspešan, Rakel ističe da u većini slučajeva deluje.

Napojnica zavisi od kvaliteta usluge

Video je izazvao brojne reakcije u komentarima. Neki priznaju da retko ostavljaju napojnice, dok drugi dovode u pitanje sam običaj napojnica, smatrajući da plate u ugostiteljstvu treba da budu dovoljne. Mnogi pak ističu da odluku o napojnici donose u zavisnosti od kvaliteta usluge.

Deo korisnika preferira plaćanje karticom kako bi izbegao sitan novac, a neki komentatori naglašavaju da gosti već prepoznaju takve trikove i da će oni koji žele da ostave napojnicu to učiniti bez obzira na vrstu ostatka.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading