KATASTROFA PRED MUNDIJAL Preti im izbacivanje sa Svetskog prvenstva, hitno se oglasila i FIFA
EPA-EFE/NOUSHAD THEKKAYIL

Tunisu preti izbacivanje sa predstojećeg Svetskog prvenstva u Kataru! Do početka takmičenja ostalo je dvadesetak dana (od 20. novembra do 18. decembra), a zbog mešanja politike u sport ova zemlja mogla bi da bude suspendovana i da ne učestvuje na Mundijalu koji uskoro kreće. Prema pisanju stranih medija ministar omladine i sporta Kamel Degiš je javno pričao o tamošnjem savezu i o planovima za "rekonstrukciju Saveza i nove ljude", a zbog toga je reagovala i FIFA. 

Ekspresno je stiglo saopštenje FIFA povodom toga, obavestili su tamošnju federaciju (FTF) da pojasne najave i izjave ministra o "uticaju treće strane na rad saveza" i naglasili su da će "biti kažnjeni ukoliko ne budu poštovali pravila oko mešanja politike u sport". Odgovor Tunižana očekuje se vrlo brzo, u suprotnom bi mogli da budu drakonski kažnjeni, pa i izbačeni sa šampionata.

MUNDIJALSKA GROZNICA MOŽE DA POČNE FIFA dobila širi spisak Srbije za Katar, tu su fudbaleri "večitih" rivala, ali nema jednog igrača

-FIFA nije zabrinuta zbog jedne izjave, već zbog mnogih. U prethodnih nekoliko meseci ministar Degiš je dao nekoliko spornih izjava, pričao je o raspuštanju celog saveza i oni su to videli kao pretnju. Zato je FIFA reagovala - objasnio je sportski novinar iz Tunisa Suhal Kmira. 

Oni se nalaze u grupi D sa Francuskom, Danskom i Australijom, a na pet dosadašnjih takmičenja nisu prošli grupnu fazu. FIFA je ranije tokom godine suspendovala Keniju i Zimbabve zbog sličnih prekršaja, isto je doživela i Indija koja je dobila zabranu organizovanja Svetskog prvenstva za žene (do 17 godina), ali je ta kazna potom poništena. Mundijal se bliži, a ukoliko zaista dođe do suspenzije, biće interesantno videti ko bi mogao da ih zameni. Već su se javili i Ukrajina i Italija, ali pravilnik kaže drugačije, odnosno da bi zamena morala da bude sa istog kontinenta. 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Miloš

30.10.2022 10:47

Koji klošari i licemeri, fifa prva meša politiku i sport, pa zasto su izbacili Rusiju kakve veze ima rat sa sportistima koji igraju fudbal, a ujedno drugoj strani u ratu dopuštaju da igra. Ko je UEfa da sudi o tome ko je tu kriv...