U SUSRET EVROPSKOM PRVENSTVU Svi pamtimo Svetislava Pešića po Istanbulu i Indijanapolisu, euforija pred novi šampionat može da počne
Foto: Marko Metlaš/Alo!

Stoga, ovo je idealna prilika da se podsetimo nekih trenutaka koji su obeležili istoriju srpske košarke, a u nekim velikim podvizima učestvovao je i sadašnji selektor Svetislav Pešić. 

Pre 20 godina Jugoslavija je u Istanbulu postala prvak Evrope, a godinu dana kasnije u Indijanapolisu i prvak sveta.

To su poslednja osvojena zlata „Zemlje košarke", a reprezentaciju je tada, kao i sada, sa klupe predvodio Svetislav Kari Pešić.

Pešić uskoro kreće u nove pohode sa reprezentacijom, pa je ovo dobar trenutak za prisetiti se pet stvari koje su obeležile istorijske uspehe. 

POTPUNA DOMINACIJA U ISTANBULU 

Na Evropskom prvenstvu 1999. godine, košarkaška reprezentacija Jugoslavije posle dva uzastopna zlata osvojila je „samo" bronzu.

Godinu dana kasnije plavi su se u četvrtfinalu Olimpijskih igra u Sidneju odbili od Kanade, predvođene Stivom Nešom, što je značilo tada šokantno šesto mesto.

Naravno - odmah rezovi i promene.

Ekipu od Željka Obradovića preuzima Svetislav Pešić i počinje projekat „Evropsko prvenstvo u Turskoj 2001. godine".

-Dugo sam bio u Nemačkoj pa su me ovi naši 'stručnjaci', kojih u Srbiji ima koliko god hoćete, prozivali da sam nemački trener - izjavio je Pešić u intervjuu za BBC pre dve godine.

U SUSRET EVROPSKOM PRVENSTVU Svi pamtimo Svetislava Pešića po Istanbulu i Indijanapolisu, euforija pred novi šampionat može da počne

Foto: Marko Metlaš/Alo!

 

-Zato je moj dolazak u Srbiju izazvao dosta bure kod ovih koji jedino ne znaju da operišu, inače znaju apsolutno sve - dodao je uz osmeh.

-Takva dominacija stvarno nije odavno pre toga viđena na nekom Evropskom prvenstvu - rekao je nedavno za Novu Vlado Šćepanović, tadašnji reprezentativac.

Redom su padali Hrvatska (80:66), Letonija (113:58), Nemačka (86:73), Letonija (114:78), Španija (78:65) i Turska (78:69).

Milan Gurović, tadašnji reprezentativac, izjavio je da je u poluvremenu meča protiv Letonije među igračima pala opklada ko će više trojki da postigne.

Ko izgubi - vodi na večeru.

Na kraju je Šćepanović dao šest, Gurović sedam, a Stojaković osam.

KVARTET ZVEZDA PREDVODI EUROBASKET Ko će doneti medalju svojoj zemlji?

To se sve dešava na četvrtfinalnom meču, uglavnom punom napetosti i strepnje, jer je najvažniji na turniru - ili ideš ili u borbu za medalju.

A početak, kao što svaki početak zna da bude, nije bio lak, jer pred Tursku dolazi do blagog podmlađivanja reprezentacije.

Pešić je tada izjavio da su mu Aleksandar Đorđević i Vlade Divac, glavni akteri dominacije reprezentacije tokom devedesetih, najavili da neće igrati.

Nešto kasnije to je uradio i Željko Rebrača, a nije bilo ni Predraga Danilovića.

Reprezentaciju su zato, to se mora znati, činili: Dejan Bodiroga, Veselin Petrović, Saša Obradović, Igor Rakočević, Peđa Stojaković, Vlado Šćepanović, Marko Jarić, Predrag Drobnjak, Dragan Tarlać, Dejan Milojević, Dejan Tomašević i Milan Gurović.

Stojaković, tada NBA zvezda u Sakramento Kingsima, proglašen je za najkorisnijeg igrača turnira.

Međutim, to prvenstvo uvek je nekako bilo u senci Indijanapolisa. 

ČUDO IZ INDIJANAPOLISA 

Naredne godine u američkom Indijanapolisu igralo se Svetsko prvenstvo.

U ekipu se vratio Vlade Divac i ambicije su po običaju bile velike, ali nije sve išlo tako lako.

Posle lagane pobede nad Angolom (113:63), plavi su u grupnoj fazi poraženi prvo od Španije (69:71), a onda i od Portorika (83:85).

Zbog toga se do finala moralo težim putem - preko Amerikanaca u četvrfinalu, onom meču koji je, znate, mnogo važan - pa su mnogi pomislili da je to kraj.

-Da, mi to tako, otpišemo vrlo brzo - izjavio je Pešić ranije za BBC na srpskom.

U SUSRET EVROPSKOM PRVENSTVU Svi pamtimo Svetislava Pešića po Istanbulu i Indijanapolisu, euforija pred novi šampionat može da počne

Printscreen

 

Ipak, igrači su verovali.

Ostaje upamćeno da je Gurović, pred meč sa Amerikancima, Pešiću rekao: „Kouč, ne brinite ništa, pokidaćemo ih", a da je Divac pri izlasku na teren zviždao Marš na Drinu.

Bodiroga je čak nešto kasnije stigao da obriše ruke o peškir Redžija Milera, što se američkom reprezentativcu nimalo nije svidelo.

Sve to se mora znati, uz, naravno, činjenicu da je Jugoslavija pobedila Ameriku. 

Nisu Amerikanci tada bili tako jaki kao čuveni „Tim snova" sa Olimpijskih igara 1992. u Barseloni, ili Atlanti četiri godine kasnije, ali su ipak imali brojne NBA zvezde.

Jugoslaviju je u prvom poluvremenu vukao pre svega Divac, tada već NBA veteran, a u drugom se pamte važna trojka Marka Jarića i tri trojke Gurovića. 

Sastav, koji se mora znati, glasio je: Dejan Bodiroga, Dejan Koturović, Žarko Čabarkapa, Igor Rakočević, Predrag Stojaković, Vladimir Radmanović, Marko Jarić, Predrag Drobnjak, Vlade Divac, Miloš Vujanić, Dejan Tomašević i Milan Gurović.

BONUS VIDEO: 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu. 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading