Ostoja Mijailović
Dejan Briza
Ostoja Mijailović

Marko Metlaš

Ostoja Mijailović, Foto: Marko Metlaš

Finansijska situacija u Košarkaškom klubu Partizan verovatno je nikad teža u dosadašnjoj istoriji kluba, a novoimenovani predsednik Ostoja Mijailović misli da se dug može vratiti za tri godine. Čačanski bisnizmen, koji je pre nekoliko godina bio i član UO fudbalskog kluba iz Humske, ne želi da potvrdi da taj dug iznosi sedam miliona evra, ali u intervjuu nedelje za „Alo!“ iznosi plan oporavka kluba.


Odakle vi posle fudbala u košarkaškom klubu?
- Odmah na početku da razjasnimo jednu vrlo važnu stvar. Nisam došao u Partizan kao košarkaški stručnjak, jer se mnogo više razumem u fudbal nego u košarku, već kao biznismen, odnosno menadžer koji želi da pomogne. Apsolutno se neću mešati u rad sportskog sektora, jer to nije moj deo posla, ali ću uvek biti tu da im pomognem i skinem pritisak s njih. Mi nismo došli da živimo od Partizana, niko od nas neće imati službenu karticu, benzin plaćamo od svojih privatnih para, a svako od članova UO će morati da plaća članarinu.

Moramo da dobijemo našu halu

Kada će Partizan konačno dobiti svoju trenažnu dvoranu?

- Zapanjila me je činjenica da klub kakav je Partizan nema neki svoj sportski centar ili trenažnu dvoranu. To je neshvatljivo. Mlađan Šilobad, direktor kluba, rekao mi je da postoji projekat sale pored „Pionira“, ali ne znam šta se trenutno događa s tom idejom, ali budite sigurni da ćemo ponovo pokrenuti tu inicijativu, jer je to garancija za bolji Partizan.

Šta navijači mogu da očekuju od te ekipe ljudi?
- Da sam paušalac, mogao bih da kažem: „Eto, vidite, već smo ostvarili sve pobede otkad smo mi došli“, ali ne želim da se bavim time. Ovaj tim Partizana je stvoren ograničenim finansijskim sredstvima i sasvim je normalno očekivati da će uslediti pad. To je neminovno. Navijači kao navijači, uvek žele titule i žele ih odmah, samo što mi to u ovom trenutku ne možemo da im obećamo. Mi ćemo se boriti, trudićemo se da budemo najbolji i videćemo dokle ćemo stići. Verujem u trenera Miroslava Nikolića i idemo korak po korak. Dajte nam malo vremena.

Centar Samardo Semjuels je debitovao u Zagrebu, a hoće li vam se uskoro pridružiti još neko pojačanje?
- Intenzivno radimo na dovođenju igrača na poziciji četiri i njegovim dolaskom ćemo kompletirati igrački kadar za ovu sezonu.

Da to nije možda Rade Zagorac?
- Neozbiljno bi bilo da pričam o imenima. Reći ću samo da će to biti jedno veliko iznenađenje, a vrlo brzo ćete znati o kome se radi.

Da se vratimo finansijama. Kako mislite da rešite taj problem?
- Partizan se trenutno nalazi možda u najgoroj situaciji u svojoj istoriji i želja svih nas koji smo došli jeste da pomognemo da se klub vrati na staze stare slave. Neophodno je da se najpre skenira kompletna situacija, kako bismo znali koliki je tačno dug. Moja vizija je da godišnje smanjujemo dugovanja za 20 do 30 odsto i da za, recimo, tri godine izvučemo klub iz situacije u kojoj se nalazi.

Kako to mislite da izvedete? Kreditima?
- Razgovaraćemo sa svakim od poverilaca i pokušati da pronađemo zajednički jezik. U ovoj situaciji svima mora da bude jasna jedna ključna stvar. Partizan nema svoju svojinu i ukoliko klub ode u stečaj, oni ne mogu da naplate svoja dugovanja. Dakle, potrebno nam je razumevanje druge strane kako bismo zajedno prebrodili ovu situaciju na najbolji mogući način. Kako za klub, tako i za poverioce.

Ne znam šta bih sada pričao s Čovićem

Hoćete li i vi, kao vaš prethodnik Nikola Peković, otići na ručak s predsednikom Crvene zvezde Nebojšom Čovićem?

- Gospodina Čovića cenim, smatram da je uspešan u poslu kojim se bavi, što, na kraju krajeva, pokazuju i rezultati njegovog rada. Nemam nikakav problem da sednem s njim, ali u ovom trenutku zaista ne znam zašto bih to učinio i o čemu bismo nas dvojica razgovarali. U budućnosti, kad se bude ukazala prilika za tim, sigurno da će doći do sastanka.

Šta će se dogoditi ukoliko neko od njih odbije vaš predlog? Razmišljate li da uđete u UPPR?
- Rekao sam već da je potrebno razumevanje. Ukoliko se sprovede UPPR, kao što je to uradio neki drugi klub, poverioci neće moći da dobiju ništa od svojih potraživanja i to nikome ne ide naruku. Ukoliko se to ipak dogodi, neću ja biti taj koji je odveo klub u UPPR, već poverioci koji nisu imali razumevanja za celu ovu situaciju.

Među poveriocima je i bivši trener Duško Vujošević?
- Rekao sam malopre da mi je fudbal bliži, a kad je reč o košarci, sva moja sećanja su uglavnom vezana za eru Duška Vujoševića i možda nešto malo pre njega. On je legenda kluba koja je Partizanu donela mnogo radosti i uspeha. Znam da voli ovaj klub, kao i svi mi, tako da verujem da ćemo uspeti da pronađemo rešenje. Lično ću sesti da razgovaram s njim, ali u ovom trenutku zaista ne znam kakva je tačna situacija sa njegovim dugovanjima. Znam samo da postoji dogovor o određenoj dinamici isplata i to je sve. Vrlo brzo ćemo imati jasnu sliku i onda ćemo sesti da razgovaramo. Dule sigurno neće dozvoliti da se klub ugasi.

Oštar kao i  uvek: Duško  Vujošević

Aleksandar Dimitrijević

Duško Vujošević, Foto: Aleksandar Dimitrijević

Koliko loš odnos između vas i Milorada Vučelića može da utiče na efikasan rad kluba?
- Milorad Vučelić trenutno ima dve funkcije - predsednika FK-a i JSD-a, a sada ne želim da ulazim u to je li to u redu. Nas dvojica smo bili na suprotnim stranama tokom izbora u Fudbalskom klubu, ali svako ko me zna može da posvedoči da nisam sujetan čovek i nemam nikakav problem da razgovaram s njim. Nas dvojica moramo maksimalno profesionalno da sarađujemo i ne smemo dozvoliti da naš odnos našteti Partizanu.

Konkretno, očekujete li njegovu podršku?
- JSD Partizan je institucija koja treba da brine o svim klubovima, a godinama je praksa da klub koji ima najveću finansijsku dobit pomaže ostalim sekcijama iz Društva. Ukoliko KK bude za nekoliko godina poslovao toliko dobro da ima dovoljno novca, sigurno da ćemo pomagati i ostalim klubovima.

Kako, pa košarka nije toliko profitabilan sport?
- Često slušam te priče i ne mogu da se složim s njima. Klub mora da troši koliko zarađuje i rashodi moraju da prate prihode. To je tako i u fudbalu i u košarci, s tim da su u fudbalu brojke mnogo veće. Dakle, princip je isti, samo se u košarci obrće manje novca. Naša ideja je da živimo od naše škole, od brenda Partizan, jer ne možemo svako malo da idemo kod predsednika države ili nekog ministra da molimo za novac. Moramo da stvorimo neke nove Divce i Bogdanoviće i da od toga živimo.