REŽIJA U HOTELU PUTNIK U MANIRU ČUVENOG HIČKOKA Završnice za infarkt, sa veleobrtima se i završio šampionat
Saša Jevtić

Gužva ispred Hotela Putnik, roditelji, treneri, deca koja u talasima izlaze nakon završenih partija. Neki pognutih glava, neka tražeći svoje, a oni iskusniji ne pokazuju emocije i na licu ne možeš pročitati rezultat.

Miloš Pasula je važio za najvećeg favorita i u rodnom gradu postao šampion Srbije sa impresivnih 8,5. Kod devojčica Dunja Milojević je uspela da sačuva tron sa pola poena prednosti postane šampionka Srbije do 8. godina.

Kod dečaka do 10. godina, Miladinović, Jokić i Šakotić su završili sa po 7 poena, ali je Miladinović imao najbolje dodatne kriterijume i podigao pehar prvaka Srbije. U poslednjem kolu ga je upravo iznenadio Jokić pobedivši ga. Irina Rajlić je bila neprikosnovena, fišerovskim rezultatom završila je ovo prvenstvo.

Vuku Ćirkoviću kod dečaka do 12. godina bio je potreban remi za prvo mesto. To je i uradio remiziravši protiv Lukića. U grupi devojčica sve se iskomplikvalo gubitkom Vere Vujović u osmom kolu protiv Ane Bagaš. Na kraju su ušle izjednačeno u sedmo kolo, obe trijumfovale, ali je odlučio dodatni kriterijum u kojem je Ana Bagaš bila bolja i postala šampionka Srbije do 12. godina.

Andrej Ljepić doneo je još jednu titulu Novom Sadu. On i Marko Milanović su imali po 7,5, ali je po dodatnim kriterijumima Andrej bio uspešniji. Zanimljivo da je Ćuzović ostao bez medalje, jer je u osmom izgubio, a u devetom remizirao protiv Girgisa iako je bio vodeći posle sedam kola. Neprikosnovena je i više nego ubedljiva bila je Andrea Stanković sa svih devet pobeda. Skoro nismo videli ovakav performans.

Boris Stanković je zasluženo bio prvi kod dečaka do 16. godina sa poenom više u odnosu na najbližeg pratioca. Kod devojčica Marta Dakić ima za čim da žali. Pobedila je najveće favorite, a onda se okliznula u šestom kolu i ostala bez titule. Mila Radenković i Anja Jovanović su odlučivale o prvom mestu očekujući da ostvare obe trijumfe protiv svojih protivnica. Na kraju, Аna Tadić čupa pola poena Anji Jovanović, Mila Radenković pobeđuje Emiliju Lazović i tim trijumfom postaje šampionka Srbije do 16. godina.

Stefan Tadić je postao prvak Srbije i to na kakav način. Protiv Jovana Pavićevića bio je u podređenom položaju i kada su svi mislili da gubi titulu, Jovan pravi nekoliko krupnih grešaka i promoviše Tadića u prvaka. Kod devojčica se velika borba vodila između Nevene Đorđević, Anastasie Grozdanović i Varvare Veljković. Okršaj između Grozdanovićeve i Veljkovićeve, pripao je prvoj. Varvara je upala u sistem Anastasie i nije mogla da se izvuče. Mogla je onda na miru da posmatra duel Nevene Đovđević i Milice Carević. Neveni je trebao trijumf kako bi bila prva. Ušlo se u obostrani cajtnot uz blagi pritisak Nevene. Fantastična partija, u kojoj je Nevena bravuroznom žrtvom dame iznudila predaju Milice. Ipak bravo za obe devojčice koje su priredile lepu predstavu za sve šahovske ljubitelje u prenosu uživo. Tim trujumfom posle dodatnih kriterujuma sa istim brojem poena kao i Anastasia, šampionka je postala Nevena Đođević i na taj način se oprostila od kadetskih šampionata Srbije.

Turnir su zatvorile devojčice. Čekalo se u grupi do 12, 16 i 18 godina. Ušlo se u peti sat igre. Velika želja borba za svaki remi, za svaku pobedu. Velika odricanja, a sve sa jednim ciljem, biti najbolji.

Neutralni posmatrači mogu biti zadovoljni prikazanim partijama i željom učesnika. Predstoji obimna analiza učinjenog i ostvarenog, a najboljima dobre pripreme za evropsko i svetsko prvenstvo koje su zasluženo osvojili.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Ana

04.05.2022 20:19

Veliko bravo za sve ucesnike! Srecno sampionima na Evropskom i Svetskom prvenstvo!