USPON CRVENOG DIKTATORA U početku se mislilo da je Kim samo marioneta, a onda je sve šokirao jednom brutalnom likvidacijom!
EPA

Suprotno od većine svojih kolega, neopterećen brigama zbog izbora ili ograničenog broja mandata te s godinama na svojoj strani budući da je tek u kasnim tridesetim, Kim može očekivati da će, posluži li ga zdravlje, na dužnosti ostati još decenijama.

To je sasvim drugačija perspektiva od nekog demokratskog političara koji svaki dan mora da misli na naslovnice, a Kim je već duže na dužnosti od većine šefova država s kojima će se susresti u budućnosti.

Njegovih prvih deset godina na vlasti pokazuje smer u kojem bi mogao ići, ističu analitičari, od izolacije i razvoja nuklearnog oružja do nastupa na diplomatskoj pozornici s najmoćnijim svetskim liderima.

„Severna Koreja zadržaće svoj konfrontacijski pristup u odnosu prema Sjedinjenim Državama i nastaviće da ih provocira i taktički izaziva, ali i da  istovremeno pazi da ne pređe meru i ne razori odnose”, rekao je Kim Džin-ha, neučnik Korejskog instituta za nacionalno ujedinjenje, u razgovoru za AFP.

Više od šest godina pošto je nasledio vlast od svog oca Kim Džong Ila koji je umro 17. decembra 2011., Kim nije izišao iz svoje izolovane zemlje niti se sastao s bilo kojim stranim čelnikom.

USPON CRVENOG DIKTATORA U početku se mislilo da je Kim samo marioneta, a onda je sve šokirao jednom brutalnom likvidacijom!

Foto AP

 

U početku su ga neki smatrali marionetom severnokorejskih generala i birokrata Radničke stranke, ali on je okrutno nametnuo svoj autoritet pogubivši zbog veleizdaje visokog zvaničnika Jang Song Teka, svoga teču.

Optužuje ga se i za ubistvo starijeg polubrata Kim Džong Nama počinjeno bojnim otrovom na aerodromu u Kuala Lumpuru.

Istovremeno je nadgledao brz razvoj oružja. Sproveo je četiri od šest severnokorejskih nuklearnih eksperimenata, a 2017. lansirao je balističke projektile koji mogu da pogode celo američko kopno, prkoseći sve strožim sankcijama Saveta bezbednosti UN-a.

Mesecima je razmenjivao oštre reči s tadašnjim američkim predsednikom Donaldom Trampom, raspirivši strahove od oružanog sukoba na Korejskom poluostrvu.

Tada je proglasio da je severnokorejski nuklearni arsenal „potpun” i pokucao na vrata spoljnog sveta.

Pravi trenutak

Uz pomoć miroljubivog južnokorejskog predsednika Moon Džae-ina, Kim je 2018. postao prvi severnokorejski čelnik koji se sastao s aktuelnim američkim predsednikom na samitu u Singapuru koji je osvojio svetske naslovnice.

Soo Kim, analitičarka Korporacije RAND, rekla je da je severnokorejski nuklearni arsenal velikim delom zaslužan što se taj susret dogodio.

„Severnokorejski program razvoja oružja, verodostojnost nuklearne i raketne pretnje i prava kombinacija lidera – Trampa, Muna i Kima, doprineli su sticanju uslova za taj sastanak", rekla je.

Samo jednim sastankom, debeljuškasti mladi vođa šarmirao je američkog poslovnog čoveka i voditelja rijaliti šoua, starijeg gotovo 40 godina.

Tramp se hvalio da je uspostavio „posebnu vezu” s njime, čak osetio „ljubav” prema njemu, a ranije mu se rugao da je "čovečuljak s raketom".

USPON CRVENOG DIKTATORA U početku se mislilo da je Kim samo marioneta, a onda je sve šokirao jednom brutalnom likvidacijom!

Flickr

 

Iste godine, Kim je ćaskao u šumi s Munom i održao nekoliko sastanaka s kineskim predsednikom Si Đinnpingom, svojim glavnim zaštitnikom.

„Izazvao je ushićenje”, rekao je Sung-jon Li, profesor Korejskih studija na Univerzitetu Tufts.

„Okrutni, smešni diktator preobrazio se u miru u reformama sklonog, odgovornog gospodara nuklearnih bombi kojeg bi se možda moglo uveriti da pristane na denuklearizaciju”.

Prijateljsko doba bilo je kratkog veka: drugi samit Trampa i Kima u Hanoju propao je zbog pitanja popuštanja sankcija i onoga čega bi se Pjongjang mogao zauzvrat odreći.

Tramp je brzo odleteo iz vijetnamskog glavnog grada, a Kim se vratio vozom kući praznih ruku.

Novi sastanak u demilitariziranoj zoni koja razdvaja Korejsko poluostrvo nije omogućio izlazak iz slepe ulice.

Zajednički protivnik

Severnokorejski dinastički režim i vladajuća Radnička stranka polažu pravo na vlast pozivajući se na nacionalizam. Tvrde da su zaslužni za okončanje japanskog kolonijalizma nakon Drugog svetskog rata i „pobedu” u Korejskom ratu koji je trajao od 1950. do 1953. te se diče suprotstavljanjem SAD-u sve do sada.

Dužnosnici i analitičari smatraju da Kim nikada nije nameravao da se odrekne nuklearnog arsenala, koji Severna Koreja razvija decenijama uz veliku cenu u resursima i izolaciji.

„On ne može da nahrani narod, ali može da održi svoj režim na vlasti oružjem", rekla je So Kim iz RAND-a. „A to je Kimu važnije”.

A budući da Sjedinjene Države dugoročno očekuju napetosti s Kinom, Kim će imati priliku da prati primer svog dede Kim Il Sunga.

Osnicač Severne Koreje vešto je koristio napetosti između Moskve i Pekinga okrećući jednu komunističku državu protiv druge sebi na korist.

Odnosi između Pjongjanga i Pekinga, uspostavljeni u Korejskom ratu kada su se njihove snage borile protiv Južne Koreje i UN-ove koalicije predvođene SAD-om, bili su "puni ljubavi i mržnje”, rekao je profesor Li sa Univerziteta Tufts.

„Nijedan ne obožava drugog, ali priznaje da je onaj drugi njegov najbliži saveznik u smislu strategije, ideologije, istorije i kroćenja SAD-a, zajedničkog neprijatelja”.

Značajan uspeh

Kim treba samo da pogleda preko granice u Kinu da bi se uverio kako rast prosperiteta kroz godine može povećati popularnost jednostranačke države.

Ali, na kinesku žalost, dok je Severna Koreja gomilala bombe i projektile, decenijama je loše vodila svoje gospodarstvo, čak i pre sankcija, zbog čega njeni građani pate od hroničnih nestašica hrane.

Budući da ima slab zdravstveni sistem, prošle je godine zatvorila granice nakon što se u Kini pojavio koronavirus.

Samonametnuta blokada i dalje je na snazi, i premda Pongjang insistira da se bolest na njegovu teritoriju još nije pojavila, u što analitičari sumnjaju, Kim je priznao da postoje problemi povezani s pandemijom i upozorio narod da se pripremi za „najgoru situaciju”.

„Privredno, Severna Koreja je na samom dnu međunarodnog poretka”, rekao je Park Von-gon, profesor severnokorejskih studija na Univerzitetu Evha u Seulu.

„Ali sa svojim nuklearnim arsenalom može imati uticaja u procepu između dveju svetskih sila, Sjedinjenih Država i Kine”, dodao je.

„Smatrao bih to značajnim uspehom Pjongjanga."

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading