EKSPERTI NA TERENU U UKRAJINI Potraga za zabranjenim oružjem u toku
Foto: Shutterstock

Prvi zamenik šefa administracije predsednika Rusije Sergej Kirijenko posetio je ukrajinski grad Herson, koji je pod kontrolom ruskih snaga, izjavio je juče guverner Krima Sergej Aksjonov, javlja Rojters. Bivši šef „Rosatoma” posetio je luku preko koje se građani s desne strane reke Dnjepar evakuišu uoči očekivane ukrajinske ofanzive. Kirijenko je posetio i nuklearnu elektranu „Zaporožje” i razgovarao sa osobljem.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je da šalje stručnjake na dve lokacije u Ukrajini, za koje je Rusija navela da se na njima odvijaju aktivnosti u vezi s mogućom proizvodnjom „prljavih bombi”, javlja AP.

„Svrha ovonedeljnih poseta je otkrivanje svih mogućih neprijavljenih nuklearnih aktivnosti i materijala u vezi s razvojem prljavih bombi”, navodi se u saopštenju.

Takođe, kako se navodi, IAEA je pre mesec dana izvršila inspekciju jedne od dve lokacije i tamo nisu pronađene neprijavljene nuklearne aktivnosti ili materijali. „Prljave bombe” su napravljene od konvencionalnih eksplozivnih sredstava, ali je njihovo jezgro obavijeno radioaktivnim materijalom.

EKSPERTI NA TERENU U UKRAJINI Potraga za zabranjenim oružjem u toku

Foto: Printscreen/Youtube

 

Ministar odbrane Poljske Marijuš Blaščak izjavio je da je poljski general Pjotr Tritek imenovan da vodi misiju Evropske unije za obuku ukrajinskih trupa. EU je postigla dogovor da formira Misiju vojne pomoći za podršku Ukrajini (EUMAM).

Tritek je komandant 11. oklopne jurišne divizije, a služio je u Iraku i Avganistanu, prenosi Tanjug. Sedište EUMAM-a biće u Briselu, a imaće operativne komandne centre u Poljskoj i Nemačkoj, dok će najveći deo obuke ukrajinskih vojnika biti sproveden u Poljskoj.

Portparol ukrajinskih vazduhoplovnih i protivvazduhoplovnih snaga Jurij Inat tvrdi da je ukrajinska vojska do sada oborila više od 300 dronova kamikaza proizvedenih u Iranu. Dronovi su, na neki način, postali glavno oružje Rusije u napadima na Ukrajinu i često su bili korišćeni u napadima na objekte energetske infrastrukture. Iran je odbacio optužbe Ukrajine i Zapada da isporučuje dronove Rusiji. Rusi koriste dronove kamikaze „geran 2” koji su identični iranskim „šehid 136”.

Ovaj rat je istakao značaj bespilotnih letelica u savremenim sukobima. Na njegovom početku do izražaja su došli dronovi „bajraktar TB2” turske proizvodnje, koje je Kijev uspešno koristio za raketiranje ciljeva na zemlji, pre svega tenkova. Haluk Bajraktar, generalni direktor turskog proizvođača „Bajkar”, saopštio je da ta kompanija planira da u naredne dve godine izgradi fabriku u Ukrajini.

Šojgu objavio završetak mobilizacije

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izjavio je nakon sastanka s predsednikom Vladimirom Putinom da su aktivnosti u vezi s delimičnom mobilizacijom u Rusiji završene. „Zadatak koji podrazumeva mobilizaciju 300.000 građana je izvršen. Nastavak mobilizacije nije predviđen”, rekao je Šojgu. On je saopštio da je u zonu specijalne operacije do sada poslato 82.000 mobilisanih vojnika, javio je „Sputnjik”, prenosi Tanjug.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading