Klark: Amerika poslala jasnu poruku Rusima - spremni su da pređu "crvenu liniju"! (FOTO/VIDEO)
Alo! Ilustracija /J.V.

Ruska vojska nastavila je ofanzivu u donjeckoj regiji, dok je ukrajinska vojska ponovo gađala grad Donjeck. U većem delu Ukrajine i dalje su na snazi restrikcije. Saveznici Kijeva su na donatorskoj konferenciji u Parizu obećali više od milijardu evra pomoći za obnovu energetske infrastrukture.

Najžešće borbe su oko Bahmuta. Ukrajinska vojska nastavila je granatiranje grada Donjecka, i ruskog grada Klintsi, u regionu Brijansk.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Kraj bloga za 294. dan ruske specijalne vojne operacije

Trupe Rusije i Belorusije masovno prebacuju tešku tehniku na granicu sa Ukrajinom

23.42 - O tome alarmantno izveštavaju prozapadno orijentisani mediji.
Ministarstvo odbrane Republike Belorusije saopštava da je, prilikom iznenadne provere borbene gotovosti vojske, beloruska vojska krenula ka granici sa Ukrajinom i izgradila prelaz preko Nemana.

 

 

 

Ruska vojska je odbila napad na Кursk (VIDEO)

23.33

 

 

Provokaciju sa nepredvidivim posledicama

23.20 - Ambasada Rusije u SAD saopštila je da bi eventualna isporuka sistema "Patriot" Ukrajini predstavljala provokaciju sa nepredvidivim posledicama. Time se stvaraju novi rizici po globalnu bezbednost, navode u ambasadi i ističu da su SAD odgovorne za eskalaciju konflikta.

Кadirov: Hronika borbi na Soledarskom pravcu (VIDEO)

22.40

 

 

Amerika šalje jasnu poruku Rusima: Spremna da pređe "crvenu liniju"

22.10 - Majkl Klark, bivši generalni direktor britanskog istraživačkog centra za bezbednost i odbranu, u intervjuu za Skaj njuz, prokomentarisao je najavu SAD o slanju moćnog protivvazdušnog raketnog sistema Ukrajini.

Klark tvrdi da je to potez kojim Vašington šalje poruku Moskvi da je spreman da pređe još jednu tzv. "crvena linija" ako to učini i Kremlj.

„Ahmat” i „Jastreb” zajedno u akciji (VIDEO)

21.47 - U toku su posebne mere za čišćenje određenih područja u Zaporoškoj oblasti.

 

 

Sve je u rukama Volodimira Zelenskog?

21.15 -  Džon Kirbi, zvaničnik američkog Veća za nacionalnu bezbednost, danas je za CNN rekao da bilo kakve diskusije o tome da li je pravo vreme za pregovore s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o okončanju rata u Ukrajini treba "prepustiti predsedniku Vladimiru Zelenskom, a ne SAD-u". No odmah je dodao da se "inicijalne procene da bi rat mogao završiti do kraja godine sada ne čine verovatnim".

"Mi bismo voleli da rat završi, ako ne danas, onda pre kraja ove godine koji se, naravno, brzo približava. No, s obzirom na ono što vidimo na terenu u Ukrajini, teško je zaključiti da će rat biti gotov do kraja godine", rekao je Kirbi za CNN.

"Blumberg": Evropa kupuje ogromne količine dizela zbog antiruskih sankcija koje slede

20.45 - Evropske zemlje u decembru uvoze ogromne količine dizel-goriva, skoro pa rekordne u poslednjih šest godina – pritom, skoro polovina isporuka stiže iz Rusije, piše agencije „Blumberg“, prenosi Sputnjik.

„Evropa nabavlja dizel iz celog sveta skoro rekordnom brzinom uoči predstojeće zabrane snabdevanja od svog najvećeg spoljnog dobavljača“, navodi agencija.

Кako je precizirano, u prvih deset dana decembra Velika Britanija i Evropska unija uvezle su morskim putem preko 16 miliona barela dizel-goriva.

Borbeni rad u oblasti Кremennaja (VIDEO)

20.18

 

 

SADA PUTIN SHVATA Da li je ova provokacija imala za cilj direktno uvlačenje NATO-a u rat?

19.47 - Amerikanci dovlače tenkove do granice sa Ukrajinom, što znači da mogu brzo da je pređu u bilo kom trenutku, što će uštedeti mnogo vremena i troškova za složenu logistiku.

Celu vest pročitajte OVDE.

Donbas: Tenkovska bitka iz prvog lica (VIDEO)

19.20

 

 

Blumberg :Putin će dobiti rat u Ukrajini ako može da odugovlači sukob na celu zimu

18.54 - Кako navodi Blumberg, u ovom slučaju Ukrajina će brzo izgubiti snagu. Iscrpljenost Oružanih snaga Ukrajine, nedostatak energetskih resursa u Evropi i činjenica da će SAD sve više biti okrenute ka sopstvenim problemima utiču na poziciju Кijeva

 

 

Ukrajina glavna tema samita u Briselu

18.34 - Lideri zemalja članica Evropske unije razgovaraće sutra na samitu u Briselu o ratu u Ukrajini, energetskoj krizi i jačanju odbrambenih kapaciteta tog bloka. Evropski savet će razmotriti nastavak političke, vojne i humanitarne pomoći Ukrajini i obnovu vitalne infrastrukture u toj zemlji kako bi prevladala zimske uslove, objavljeno je na sajtu Evropske komisije.

Na samitu bi trebalo da budu potvrdjeni zaključci o proširenju na Zapadni Balkan i kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu koje je u utorak usvojio Savet EU.

Ukrajina udarila na Donjeck

18.10 - Na Donjeck je sa ukrajinskih položaja ispaljeno 13 projektila kalibra 155 milimetara koji koriste snage NATO.

"ISTINSKI STAH I UŽAS!" Kadirov otkrio noćnu moru NATO-a! (VIDEO)

18.00 - Lider Čečenije Ramzan Kadirov oglasio se na Telegram kanalu i saopštio ko to "izaziva stinski strah i užas u redovima ukrajinskih nacionalista i članica NATO-a."

Celu vest pročitajte OVDE.

Snimak uličnih borbi u Marjinki (VIDEO)

17.40 - Ovaj grad kod Donjecka je najmanje 70 odsto pod kontrolom ruske vojske, presečen je put snabdevanja Oružanih snaga Ukrajine, tvrde ruski izvori.

 

 

Maročko "Situacija je jednostavno užasna"

17.20 -  Ukrajinski vojnici odbijaju naređenja i oštećuju svoje tenkove, rekao je na Prvom kanalu Andrij Maročko, oficir Narodne milicije LNR.

"Situacija koja se razvija na liniji razdvajanja je, jednostavno, užasna za ukrajinske tenkiste."

"Preksinoć se pojavila informacija da su ponovo počeli slučajevi kada oklopne grupe jednostavno odbijaju da ispunjavaju naređenja u području Artemivska", saopštila je vojska.

"Terminator" "Odvažnih" u bitkama na Limanskom frontu (VIDEO)

16.44

 

 

Amerika se sprema

16.35 - Američki predsednik Džozef Bajden mogao bi da da saglasnost da se Ukrajini isporuče raketni sistemi zemlja-vazduh "Patriot" tek kada Pentagon odgovori na sva pitanja o pripremi ukrajinske vojske za primenu tog oružja, njegovom održavanju, legalnoj osnovi za isporuku sistema i posledicama po borbenu gotovost samih Sjedinjenih Država, piše "Vašington post" pozivajući se na izvore u administraciji.

Dejstvo artiljerije u oblasti Soledara (VIDEO)  

16.12  - Artiljerci 6. kozačkog puka 2. armijskog korpusa NM LNR uništili su uporište i pešadiju nacionalista Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Soledara.

 

 

BORELJ: Članice EU nisu postigle saglasnost o osnivanju tribunala za Ukrajinu

15.47 - Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, izjavio je da zemlje članice Unije imaju različite stavove povodom predloga Evropske komisije da se osnuje tribunal za navodne ruske ratne zločine u Ukrajini.

Celu vest pročitajte OVDE.

Sneško Belić u znak podrške Z-operaciji za odbranu Donbasaž

15.15

 

 

Izviđačko-jurišni helikopter Ka-52 "Aligator" Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije pogađa ukrajinski oklopni automobil koji manevriše u naselju Vugledar

14:45 - 

 


 

 

Likvidirano 100 ukrajinskih vojnika

14:38 - Oružane snage Rusije su tokom ofanzive preuzele kontrolu nad glavnim delom naselja Vodjanoe na području Donjecka. Ruska vojska likvidirala je oko 100 ukrajinskih vojnika na području Kupjanska u Harkovskoj oblasti.

Ruske snage odbile su kontranapad četiri jurišne grupe Oružanih snaga Ukrajine južno od Donjecka. Pripadnici Oružanih snaga Rusije uništili su komandni centar operativno-taktičke grupe Oružanih snaga Ukrajine Liman na području Kramatorska u DNR.

Putin je na sastanku sa članovima vlade rekao da je juče vakcinisan protiv gripa

14:16 - „Preporučujem i svim svojim kolegama. Danas sam se ujutru bavio sportom kao i obično, sve je u redu, bez ikakvih pitanja.

 

 


 

Ukrajinski militanti jedu buđav hleb

13:55 - 

 

 

Zelenski: Srušili smo sve dronove

Klark: Amerika poslala jasnu poruku Rusima - spremni su da pređu

Foto: Printscreen

 

 

13:30 - Ukrajina tvrdi da je oborila sve iranske bespilotne letelice koje su Rusi rano ujutro lansirali na grad Kijev i okolnu regiju, prenosi Gardijan.

Peskov: Američki PVO sistem Patriot biće legitimna meta u Ukrajini

12:30 - Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je danas da će američki raketni protivvazdušni odbrambeni sistemi Patriot biti legitimna meta ruskih snaga, ukoliko SAD isporučee to oružje u okviru vojne pomoći Kijevu. Peskov rekao je da će Patrioti definitivno biti meta Rusije, ali neće da komentariše nepotvrđene medijske izveštaje o slanju tog oružja, preneo je TAS S. Portparol Kremlja je dodao i da Moskva od Kijeva nije primila ni jedan predlog za primirje tokom novogodišnih i božićnih praznika.

 

Na oklopno vozilo NATO-a je sa drona doletela granata

11:28 - Oklopno vozilo odlazi, ostavljajući ranjene vojnike bez evakuacije, da leže u šumarku.
Uobičajena ukro-taktika:

"Mi svoje ne ostavljamo. Pokupićemo ih...sutra."

 

 

Dva ruska strateška raketna nosača Tu-95MS izvršila su planirani 7-časovni let iznad neutralnih voda Japanskog mora

10:28 - 

 

 


 

 

 

Ostaci jednog od geranijuma (drona kamikaze) koji je eksplodirao u Kijevu, natpis "Za Rjazanj"

10:15 - 

 


 

 

Sirene za vazdušnu opasnost se oglasile u celoj Ukrajini

09:15 - Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u celoj Ukrajini. Meta ruske artiljerije bile su ukrajinske snage u Donjeckoj, Harkovskoj i Zaporškoj oblasti.

Najžešće borbe su oko Bahmuta. Ukrajinska vojska nastavila je granatiranje grada Donjecka, i ruskog grada Klintsi, u regionu Brijansk.

U bolnicama Nikolajeva organizovali su prodaju organa poginulih Oružanih snaga Ukrajine

08:32 - 

 

 

Kijev: U napadu dronovima oštećene dve administrativne zgrade

08:00 - Dve administrativne zgrade oštećene su u današnjem napadu na Kijev, saopštila je gradska uprava. Za sada nema podataka o eventualnim žrtvama, prenosi Rojters Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko saopštio je da je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila 10 dronova "Šahid" koje proizvodi Iran. Agencija Rojters, koja je prenela ovu informaciju, nije mogla da je potvrdi iz nezavisnih izvora. Kličko je ranije preko socijalne mreže Telegram objavio da je došlo do eksplozija u kijevskoj četvrti Ševčenkijski.

Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata:

07:53 - 

 


 

 

PESKOV: NEMA POVLAČENJA! Oštra izjava portparola Kremlja

07:45 - Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da ne može biti razgovora o povlačenju ruskih snaga iz Ukrajine pre kraja godine.

Detaljnije možete pročitati OVDE.

Pogled na selo Opitnoe iz
posade helikoptera

07:10 - 

 

 

Gradonačelnik Kijeva: Eksplozije u gradu, oboreno deset dronova

07:00 -  Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko danas je saopštio da je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila 10 dronova "Šahid" koje proizvodi Iran.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading