Sveti Sava
promo
Sveti Sava

promo

Sveti Sava, Foto: promo

Praznik Svetog Save ili Savindan, posvećen je utemeljitelju srpskog pravoslavlja Rastku Nemanjiću, prosvetitelju i prvom srpskom arhiepiskopu, čoveku koji se svojevoljno odrekao zemaljske vlasti i zamonašio se.

Ovaj praznik je jedan je od najvećih hramovnih i porodičnih praznika. Proglašen je za školsku slavu i danas se kaže "Sveti Sava, školska slava".

Sveti Sava, rođen kao Rastko Nemanjić, bio je raški plemić iz vladarske porodice Nemanjića.

Rastko Nemanjić, sin velikog srpskog župana Stefana Nemanje, rođen je 1169. godine. Kao mladić je žudeo za duhovnim životom i zato je odbegao u Svetu Goru. 

Rastko, koji je uzeo monaško ime Sava, izdejstvovao je kod cara i patrijarha nezavisnost Srpske crkve, i postao prvi srpski arhiepiskop.

Putovao je dva puta na poklonjenje svetinjama u Jerusalimu i Svetoj zemlji. Mirio je svoju braću, zavađenu oko vlasti, mirio je Srbe sa njihovim susedima. Dok je stvarao Srpsku crkvu, istovremeno je stvarao srpsku državu i kulturu.

Smatra se da deca, učenici, studenti na današnji dan treba da nauče nešto novo kako bi tokom cele godine imali dobre rezultate u školi i napredovali. Iako je današnji dan obeležen crvenim slovom, žene danas smeju da rade sve kućne poslove, pa se zato na današnji dan stoka puštala na ispašu. 

Postoji narodno verovanje da se pred Savindan ne sme terati stoka u šumu zbog straha od vukova, jer bi to za nju bilo pogubno.

Takođe, tih dana se ništa nije radilo sečivom, pa britve nisu otvarane da bi vucima čeljusti ostale sklopljene.

Na današnji dan ne treba da oblačite crvenu boju jer se verovalo da ta boja priziva vukove koji bi klali stoku.

Komentari (7)

Ivana

27.01.2018 09:24

Srecna i vecna slava na svi djaci i njihovi ucitelji kao i na svi koji slave uz dobro zdravlje,sreca,napredak u skolovanje i obrazovanje,mir i blagoslov.

Vronsky

27.01.2018 12:45

@Ivana - Pa obrazuj se onda Ivana.

vera bulut

27.01.2018 10:33

obuci crveno pjeva ljuba alicic.partizani bejahu crveni pa opet pobjedise fasizam.sveti sava kudio crveno ma nebi nama niko ugodio.taj se nije rodio moj savo sa nebeskih visina.vidjasli mi josipa aleksandra edvarda mostarca dzemu i ostalu svitu.

MALI PERICA

27.01.2018 12:17

Pa ja imam 170 konja. . Necu danas voziti u crvenom. Hvala. . .

Mali

27.01.2018 20:34

@MALI PERICA - Hahaha Bravo za kom!

kopaonik 18

27.01.2018 17:51

Kod nas u selu se kaze.Novi kasapini pod rep kolju.Pravslavac sam 50 god,išao u crkvu,i kada su me izbacivali sa časa zato što su me majka i otac slali u crkvu sa slavskim kolacom.Isti ti su se kasnije gurali ko ce pre uci u crkvu i ispadose bolji pravoslavci.Mozemo i popovima zahvaliti koji uzimaju novac dat u crkvi,bace ga u vis kazu"Boze"štaje tvoje uzmi,šta dole padne moje je.

Anonymous

27.01.2018 23:37

Kako vas nije sramota da ovakva sujeverja i bapske price dovodite u vezu sa Sv. Savom?! Kao i sa ostalim svecima, sta zene smeju, a sta ne..naravno, uvek zene.