Vernici u Hramu Svetog save na liturgiji
Foto: Alo/Foto: Alo.rs

Prema hrišćanskom verovanju, Hristos je vaskrsenjem pokazao da je jači od smrti i 40 dana kasnije njegovi su se učenici nalazili za trpezom. Tog dana Hristos im se ponovo javio i rekao:

"Idite po svemu svetu i propovedajte Jevanđelje svakom stvorenju. Ko poveruje i krsti se, biće spasen, a ko ne poveruje biće osuđen".

Hristos im je obećao Duha Utešitelja i zapovedio da do silaska Duha Svetoga ne izlaze iz Jerusalima, i tako su mogli preneti Hristovu veru u svet i time ljude spasavati u veri.

Odatle je potekao naziv Spasovdan, jedan od 10 praznika koji je posvećen Isusu Hristu i uvek se slavi u četvrtak.

Prema verovanju, Hristos je podignutih ruku blagoslovio učenike, nakon čega se počeo uznositi na nebo, čime se, završivši delo spasenja, vratio Bogu na nebesima.

Spasovdan je krsna slava grada Beograda, kojom se čuva spomen na dan 1403. godine kada ga je despot Stefan Lazarević proglasio srpskom prestonicom.

Takođe, to je slava manastira Visoki Dečani, Banjaluke, Nevesinja i Istočnog Novog Sarajeva. Večeras je u hramu Vaznesenja Gospodnjeg priređen svečani doček moštiju Justina Ćelijskog i čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Znamenje, a zatim je služeno praznično bdenije.

Spasovdan

Youtube

 

Spasovdanska litija

SPC poziva sve one koji žele da sutra prisustvuju Spasovdanskoj litiji da se od 18.00 časova okupe u ulici Kralja Milana, na potezu kod Skupštine Grada Beograda.

Sa blagoslovom patrijarha Porfirija, časni krst na litiji nosiće najbolji učenik Bogoslovije Svetog Save u Beogradu Nikolaj Stanić iz Dervente.

Programom je predviđeno da litija krene od Vaznesenjske crkve u 19 časova ulicom Kralja Milana do Trga Slavija, gde će patrijarh Porfirije pročitati sveto Jevanđelje i osveštati prestoničke ulice.

Slavska litija će zatim, predvođena kivotom sa moštima Prepodobnog Justina Ćelijskog i čudotvornom ikonom Majke Božje Znamenje, preko Bulevara oslobođenja doći do Spomen-hrama Svetog Save, gde će posle besede patrijarha srpskog biti služen akatist Prepodobnom Justinu Ćelijskom, a svetinje biti izložene vernom narodu na poklonjenje i celivanje.

Takođe, uoči praznika, tokom manifestacije "Spasovdanske večeri", od 10. do 12. juna, na platou crkve Svetog Marka, održani su koncerti na kojima su nastupile poznate etno grupe, vokalni izvođači i brojna beogradska kulturno-umetnička društva.

(Tanjug)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading