POMAMA U RUSIJI Vakcinu protiv korone daju i kućnim ljubimcima - razlog je sledeći!
Shutterstock/New Africa

 

U Rusiji je trenutno pravi hit vakcinisanje pasa i mačaka cepivom „Karnivak-kov“.

Svakako, ovo nije pitanje medicine već biznisa, s obzirom na to da stručnjaci smatraju da ne postoji velika i realna opasnost da psi i mačke prenesu koronavirus na vlasnike niti je za njih kovid 19 previše opasan. Ali gledajući pomamu koja je zahvatila Rusiju (a ima nagoveštaja da će tako biti i u Americi), onaj ko prvi uveze „Karnivak“ bez sumnje će dobro zaraditi.

Kako saznaje Alo!, i vlasnici kućnih ljubimaca u Srbiji uskoro bi mogli da dobiju priliku da vakcinišu životinje koje s njima žive u domaćinstvu.

NAĆI ĆE INTERES

Kako smo nezvanično saznali od sagovornika iz Privredne komore Srbije, neke firme su se već raspitivale o kontaktima sa ruskim proizvođačima vakcine za kućne ljubimce.

- I ruski „Sputnjik V“ je odmah isporučen Srbiji i, bez obzira na to što se ove dve stvari ne mogu porediti, ne treba sumnjati da će i vakcina za ljubimce brzo stići do naše zemlje - kaže naš izvor u PKS. 

U Rusiji životinje vakcinišu isključivo veterinari, a osim psima i mačkama cepivo je dato i majmunima. Kako pišu ruski mediji, potražnja za vakcinama je u roku od mesec dana porasla 300 odsto.

„Karnivak“ je prva vakcina registrovana za upotrebu na životinjama, a interesovanje su pokazali i EU, Argentina, Južna Koreja i Japan. U Americi farmaceutska kuća „Zoetis“ paralelno razvija vakcinu na istom principu.

NEMA DOKAZA

Mada naučnici objašnjavaju da trenutno nema dokaza da životinje igraju značajnu ulogu u širenju bolesti na ljude, infekcije su potvrđene kod različitih životinjskih vrsta širom sveta - kod pasa, mačaka, medveda i vizona. Kod vizona je zabeleženo najviše uginuća, a postoje i neki dokazi, pre svega iz Danske, da su upravo oni virus preneli na ljude u mutiranom obliku, zbog čega je pobijeno nekoliko miliona ovih životinja.

Razdoblje imuniteta nakon vakcinacije „Karnivakom“ procenjuje se na šest meseci.

Dr Šekler: To je sve biznis, nema medicinskog rezona

Mikrobiolog dr Milanko Šekler sa Veterinarskog instituta u Kraljevu za Alo! kaže da je ovde reč, pre svega, o komercijalnom interesu.

- U epidemiološkom smislu to nema nikakvog značaja za ljude. To je samo zaštita kućnih ljubimaca. Čak i ako se inficiraju, oni ne proizvode tu količinu virusa koja bi mogla da zarazi čoveka. Oni se inficiraju ogromnim količinama virusa svog gazde, vlasnika, koji ih, ako nije odgovoran, onako bolestan uzima u ruke, diše im u njušku i prenosi im ogromne količine virusa. Pas i mačka će ipak imati blage simptome. To nije značajniji put za prenos infekcije na ljude.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading