RANO PROLEĆE NEĆE DUGO TRAJATI Srbiju čeka nevreme od ovog datuma, a evo šta nam donosi mart
Foto: Alo! Ilustracija

Do nedelje uveče malo do umereno oblačno, suvo i relativno toplo. Uz više oblaka i jači vetrar noći takođe relativno tople i pojava mraza će biti vro retka, posebno ispod 800mnv. Dnevni maksimumi pravi prolećni, uglavnom od +8 do +17 stepeni Celzijusa, piše meteorolog Marko Čubrilo u najnovijoj prognozi vremena za Srbiju.

- U nedelju takođe relativno toplo, ali posle podne naoblačenje koje će ponegde usloviti pojavu uglavnom slabe kiše. U noći ka ponedeljku i u ponedeljak pre podne ovo naoblačenje će se polako premeštati na jugoistok donoseći lokalnu pojavu kiše, a snega samo preko 800mnv. Vetar će do nedelje uveče biti zapadni i jugozapadni, na severu regiona povremeno i pojačan, a u ponedeljak će na kratko okrenuti na umeren severozapadni, posebno na istoku regiona - kaže meteorolog.

Od utorka pa sve do narendog vikenda ponovo pretežno sunčano i relativno toplo. Jutra hladna uz ređu pojavu magle i slabog mraza, a tokom dana pretežno sunčano uz maksimume koji će biti znatno iznad proseka i uglavnom bi se kretali do +7 do +15, lokalno i oko +17 stepeni Celzijusa, stoji u prognozi.

Oko 25.02. počinju velike varijacije u simulacijiama razvoja sinoptike, kako među različitim modelima, tako i među kontrolnim, operativnim i ansamble članovima istih modela.

Ova nesigurnost je gotovo sigurno uzrokovana dešavanjem u stratosferi gde je u toku njeno naglo zagrevanje (SSW) kako na 10Hpa tako i na 30Hpa.

- Na 10Hpa se vetrovi već okrenuti na istočne, a na 30Hpa za sada se barem do oko 26.02. tako nešto ne očekuje. Brzina troposfernog odgovora na dešavanja u stratosferi će u velikoj meri zavsiti od dešavaja na 30Hpa, što je granični pojas stratosfere i troposfere. Za sada ECMWF samo ima značajno slabljenje zapadnih vetrova na 30Hpa ali ne i njihovo okretanje na istočne.
Sve to će uticati na sinoptički odgovor troposfere i zato trenutno stoji jako velik broj osilacija u sukcesivnim proračunima - objašnjava Čubrilo.

Generalno trend bi krajem ovog i početkom sledeg meseca trebao ići ka zahlađenju, ali je vrlo upitno, kada bi ono zaista i počelo i posebno koliko bi ono bilo jako i hoći li biti praćeno ciklonom u našoj blizini.

Kako kaže, za sada nema drugog načina nego sačekati bar još 2-3 dana do kada bi numerički modeli već trebali imati glavne crte reakcije troposfere na zagrevanje u statratosferi te bi time i njihove simulacije postale pouzdanije.

Narednih 5-6 dana svakako pravo rano proleće uz temperature koje će biti iznad i znatno iznad višegodišnjeg proseka. Prolazno pogoršanje samo oko 20.februara, zaključuje Čubrilo.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading