superćelijska oluja opet napada
Foto: Alo/FOTO Shutterstock/ilustracija, društvene mreže, Tanjug

Nakon nekoliko tropskih dana i noći, meteorolozi nas upozoravaju da je moguće da će Srbijom tutnjati oluja s grmljavinom, kišom i gradom, takozvana superćelijska oluja.

U oblasti od Alpa, preko zapadnog Balkana i Srbije do regiona Karpata, od sinoć do subote uveče očekuje se jaka grmljavinska aktivnost, upozorio je i Republički hidrometeorološki zavod.

Razvoji superćelijskih oblaka lokalno će biti veoma snažni i brzopokretni, premeštaće se sa zapada-severozapada ka istoku, uz pojavu krupnog grada (5 cm u prečniku) i uz kratkotrajno olujne (24 m/s), izolovano i orkanske (28 m/s) udare vetra u zoni najintenzivnijih oblaka, naveo je RHMZ na svom sajtu. Kako je istaknuto, tačnu lokaciju inicijacije, premeštanja i jačine samih nepogoda unapred je teško odrediti.

- Gde ima visokih temperatura i dosta vlage, postoji i rizik od nastanka vremenskih nepogoda - kaže za Alo! meteorolog Ivan Ristić, i dodaje da s porastom toplote u atmosferi raste i energija za razvoj olujnih ćelija.

- Superćelijske oluje se mogu prostirati i do 10-15 kilometara u visinu. Ono što se dešava jeste da se na samom kraju toplotnog pika ili talasa velika količina toplote i vlage stacionira u nižim slojevima atmosfere. S prvim prilivom nešto svežijeg i manje stabilnog vazduha, taj topao vazduh se podiže i dolazi do oluja praćenih grmljavinom, često nepogodama i gradom - objasnio je Ristić kako nastaju.

Pakao opet od iduće nedelje

Danas se očekuje manji pad dnevne temperature, ali u petak i subotu u južnim, a delom i u centralnim krajevima zemlje ponovo se očekuju vrednosti od 35 do 38 °C, najavljuje RHMZ. Nakon kratkotrajnog osveženja u nedelju, početkom sledeće sedmice čeka nas novi prodor veoma toplog vazduha sa severa Afrike koji će usloviti paklene temperature oko 40 °C.

- Oluja koja je protutnjala Austrijom, Slovenijom, Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom sada se premešta kod nas, ali kao i svaka oluja, vremenom slabi u svom intenzitetu - kaže Ristić, i dodaje da ipak možemo očekivati snažno nevreme koje će zahvatiti delove Srbije.

- Prve na udaru su Vojvodina i zapadna Srbija, gde se očekuju jake nepogode praćene krupnim gradom i vetrovima orkanske jačine. Nevreme će se zatim proširiti na centralnu i istočnu Srbiju, kao i na Beograd, i doneti im kišu i pljuskove praćene grmljavinom - ističe Ristić, i dodaje da su te oluje u većini slučajeva najaktivnije od 14 do 17 časova, a kako se spušta noć one slabe i postaju obične oluje.

- Retko se dešava superćelijska oluja praćena gradom u noćnim časovima i rano ujutru, ali treba da budemo spremni na sve - upozorava Ristić.

- Srećom, kako vreme odmiče polako se udaljavamo od pika i maksimuma, polako će UV zračenje početi da se smanjuje, druga polovina avgusta će biti daleko prijatnija. Na planinama je jako UV zračenje, preko 10, a sve što idete prema moru, to je manje.

Meteorolog je istakao i da smo početkom ove sedmice ušli u drugi pik toplotnog talasa, koji je nazvan Haron, a prethodno je bio Lucifer - jezgro, koji je poslao Kerbera.

- I sledeće nedelje nas očekuju tropski dani i tropske noći, to znači da temperatura preko noći ne pada ispod 20 stepeni. Čak ni na Zlatiboru. Najveći problemi će biti na jugu zemlje, biće suša ogromna i treba voditi računa i upozoriti na požare - kaže meteorolog Ivan Ristić.

Nevreme razorilo Hrvatsku i BiH

Snažan grmljavinski sistem prvo je zahvatio delove Austrije i Sloveniju, potom i severni deo Hrvatske i doneo snažne pljuskove sa grmljavinom, grad i olujne nepogode, ali i veoma obilne pljuskove. Bosnu i Hercegovinu je tokom noći između utorka i srede pogodilo snažno nevreme praćeno orkanskim vetrom koji je rušio stabla, nosio krovove sa kuća i prouzrokovao nestanak struje. U Travniku je vetar čupao stabla, slične su posledice na području Bugojna i Zenice, a u Banjaluci je veliki broj domaćinstava ostao bez struje...

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading