Vođene ture na Novom groblju
Foto: Alo/Foto: JKP Pogrebne usluge

Novo groblje u Beogradu jedno je od najstarijih beogradskih grobalja, osnovano je 1886. godine i od tada do danas na njemu je sahranjen veliki broj znamenitih ličnosti, a njegov prostor je ispunilo preko 1.800 vajarskih radova, što ga sve zajedno čini muzejom na otvorenom. Godine 1983. Novo groblje je proglašeno za kulturno dobro od velikog značaja za Republiku Srbiju, a njegov kulturno-istorijski značaj prepoznat je još 1979. godine, kada je Detaljnim urbanističkim planom predviđena izgradnja izložbeno-muzejskog prostora i pretvaranje Novog groblja u muzej na otvorenom, što je trebalo da se dogodi 1986. godine. U tom periodu planirano zatvaranje groblja nije bilo moguće zbog sahrana, koje se i danas obavljaju, tako da su se njegova prezentacija i približavanje svih umetničkih i istorijskih vrednosti široj javnosti morali prilagoditi navedenim uslovima. U poslednjih deset godina organizuje se stručno vođenje tematskih tura koje su s vremenom privukle pažnju šire javnosti, od pojedinaca, preko raznih udruženja, gradskih i republičkih institucija kulture, pa sve do medija. Održan je i niz stručnih predavanja za turističke vodiče. Koncept Novog groblja kao muzeja na otvorenom promovisan je i na sajtu JKP „Pogrebne usluge“, gde su postavljene biografije znamenitih ličnosti i galerija odabranih vajarskih radova. Na sajtu preduzeća je dostupan i Vodič kroz Novo groblje na tri jezika, a veći broj spomenika znamenitih ličnosti je obeležen QR kodovima.

Vođene ture na Novom groblju

Foto: JKP Pogrebne usluge

 

 

NA PUTU EVROPSKIH GROBALJA

Novo groblje kao kulturno-istorijsko dobro od velikog značaja za Republiku Srbiju je brzo postalo prepoznato i u međunarodnim okvirima, tako da je ovaj svojevrsni muzej na otvorenom još od 2004. godine član Udruženja kulturno značajnih grobalja Evrope, prestižne organizacije kojoj pripadaju i čuvena evropska groblja poput Per la Šeza u Parizu i groblja Steljano iz Đenove. Značaj ovog groblja u međunarodnim okvirima je još jednom potvrđen u septembru 2022. godine, kada je JKP „Pogrebne usluge“ Beograd, odnosno Novom groblju pripala izuzetna čast da bude domaćin Godišnje konferencije Udruženja kulturno značajnih grobalja Evrope. Novo groblje u Beogradu, kao članica Evropske rute grobalja - osnovane od Saveta Evrope, našlo je i svoje zasluženo mesto među sedam puteva kulture u Republici Srbiji.

Vođene ture na Novom groblju

Foto: JKP Pogrebne usluge

 

 

JEDNA SASVIM NEOBIČNA UČIONICA ISTORIJE - ČUVARI, ČUVAJTE ČUVARE

Na Novom groblju već gotovo deset godina postoji svojevrsna učionica na otvorenom. Naime, još od 2014. godine u kontinuitetu radi se na edukaciji sa đacima osnovnih i srednjih škola iz Beograda i Srbije. Program obilazaka je prilagođen školskom uzrastu i nastavnom programu. „Čuvari, čuvajte čuvare“ je zapravo glavna vodilja druženja sa mladima u svojevrsnom vremeplovu jer, kako kaže Vladika Nikolaj Velimirović, „poštovanje grobova izraz je poštovanja predaka“.

 

JESENJA SEZONA VOĐENIH TEMATSKIH OBILAZAKA NOVOG GROBLJA

U godini kada se obeležava desetogodišnjica vođenih obilazaka Novog groblja, a tokom trajanja manifestacije Dani evropske baštine, 17. septembra 2023. godine otvara se jesenja sezona tematskih obilazaka Novog groblja. Ovo groblje kao svojevrsni muzej pod otvorenim nebom, ekskluzivan prostor sećanja gde se dodiruju prolaznost i večnost, otvara svoje kapije posetiocima kroz tri uzbudljiva obilaska koja su u prethodnom periodu izazvala najveće interesovanje naših sugrađana.

Vođene ture na Novom groblju

Foto: JKP Pogrebne usluge

 

 

17. septembar 2023. godine u 11 časova - Portreti srpskih diplomata i državnika

Zlatno doba srpske diplomatije. Pored ličnosti koje su svoje profesionalno opredeljenje našle u politici i javnom životu, nećemo zaboraviti ni čuvene diplomate književnike. Upoznaćemo se sa pričom o životu harizmatičnog grofa koji je trebalo da postane patrijarh, diplomatom koji je popularisao Šekspira u Srbiji, podsetićemo se priče o jednoj tajnoj zabranjenoj ljubavi u diplomatiji, ali i drugih jednako zanimljivih crtica iz života ljudi koji su vešto manevrisali nepostojanim diplomatskim vodama u turbulentim vremenima.

1. oktobar 2023. godine u 11 časova - Satkane od duše i uma - Tragom znamenitih Srpkinja

Sada već tradicionalnom šetnjom posvećenom znamenitim Srpkinjama sahranjenim na prostoru Novog groblja, podsetićemo se svih onih žena koje su hrabro menjale svoju životnu sudbinu i sa njom sudbinu svoje sredine. Pričom o životima ovih jedinstvenih heroina duha pokrenućemo kaleidoskop istorije i vratiti se u vreme kada se patrijarhalno društvo postupno transformisalo u moderno, a duh borio da zadrži tradicionalne vrednosti pred talasom savremenosti. Priča je posvećena svim onim ženama koje su pomerale granice i učinile prvi korak u neizvesno.

Vođene ture na Novom groblju

Foto: JKP Pogrebne usluge

 

 

5. novembar 2023. godine u 11 časova - Velike ljubavi srpskih velikana

Ova uzbudljiva i emotivna šetnja vodiće nas stazama velikih, tajnih, strasnih i nedosanjanih beogradskih ljubavi koje su inspirisale na stvaralački čin ili bacale u duboki očaj. Oživećemo priče o onim najintimnijim kucima duša harizmatičnih i nesvakidašnjih ljudi. Veliki broj ljupkih anegdota, neobičnih priča o ljubavi, razočaranjima, strastima i požrtvovanju, ljubavne zgode i nezgode neće vas ostaviti ravnodušnim.

Obilasci traju 120 minuta, mesto okupljanja je na platou kod glavne kapije Novog groblja (Ruzveltova 50). Obilaske vodi dr Violeta Obrenović, istoričarka umetnosti, a sugrađani se mogu interesovati na: info@beogradskagroblja.rs. Prijave nisu potrebne.

Vođene ture na Novom groblju

Foto: JKP Pogrebne usluge

 

 

ZANIMLJIVOSTI

Na Novom groblju je sahranjena i upravnica Više ženske škole u Beogradu Katarina Milovuk, koja je na čelu te ustanove bila od njenog osnivanja 1863. do 1893. godine - punih trideset godina.

Vođene ture na Novom groblju

Foto: JKP Pogrebne usluge

 

 

Ova žena o kojoj se danas, nažalost, malo zna prokrčila je put novoj ženskoj intelektualnoj eliti koja će se svrstati u prve redove borbe za prava žena u patrijarhalnoj Srbiji. Za Katarinu Milovuk se govorilo „da se u Srbiji njena reč ceni odmah posle mitropolitove“, a iz njene škole izašle su, između ostalih, novinarka Maga Magazinović, slikarka Nadežda Petrović, glumica Milka Grgurova, kao i buduća srpska kraljica Draga Mašin. Priča se da je kralj Milan u šali govorio kako u Srbiji nije retkost imati dve tašte i da je „Milovukovićeva“ neosporna duhovna svekrva i tašta u stotinama kuća.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading