nevreme ka srbiji
Foto: Alo/Printscreen/VREMERADAR.RS

U Hrvatskoj je na snazi crveno upozorenje zbog bure, a evo šta Srbiju očekuje danas i sutra.

U Hrvatskoj će danas biti pretežno oblačno, s kišom, češćom u prvom delu dana. Na Jadranu još ponegde može biti pljuskova s grmljavinom, lokalno izraženijih. Biće vetrovito, na kopnu uz umeren i mestimično na udare jak severni i severoistočni vetar, na Jadranu uz umerenu i jaku buru s olujnim udarima.

Najviša dnevna temperatura na kopnu uglavnom između 14 i 19, na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije od 20 do 25 °C – tako glasi prognoza DHMZ-a za nedelju.

Upaljen je Meteoalarm za gotovo celu zemlju, a za Velebitski kanal na snazi je crveno upozorenje zbog olujne bure.

 

 

RHMZ izdao upozorenje za Srbiju

Danas posle podne, uveče i tokom noći ka ponedeljku kiša, pljuskovi s grmljavinom i lokalna pojava grada, a u zoni najintenzivnijih pljuskova i jak i olujni vetar. U delovima Banata, centralne, istočne i južne Srbije očekuje se od 40 do 80 mm, lokalno i oko 100 mm kiše, što predstavlja mesečnu količinu padavina.

Posle podne i uveče na širem području Beograda, naročito u istočnim i južnim oblastima, očekuje od 20 do 40 mm kiše.

Na Kolubari i Jadru sa pritokama, Limu, na gornjem toku Zapadne Morave, Đetinji, Skrapežu, Moravici, Bjelici, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Belici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, Mlavi, Peku i Timoku tokom 24/25. septembra vodostaji će biti u većem porastu bez dostizanja upozoravajućih nivoa. Na bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su lokalna izlivanja, navodi RHMZ.

„Sklonite se od reka“

Upravo zbog opasnosti od izlivanja reka, ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije upozorilo je građane da se sklone od ugroženih područja.

„Imajući u vidu predstojeće nevreme, pripadnici rečne policije upozoravaju učesnike rečnog saobraćaja da se sklone sa reka. Bezbednost na prvom mestu“, navodi se u apelu MUP na Instagramu.

Zbog oluje koja je juče popodne pogodila Šid i okolinu oko 11.000 potrošača je ostalo bez struje na tom prostoru, saopštio je EMS.

Zbog najavljenog nevremena za vikend, Sektor za vanredne situacije MUP prosledio je nadležnim štabovima za naredne situacije upozorenje za preduzimanje preventivnih i operativnih mera u cilju sprečavanja i otklanjanja posledica vremenskih nepogoda i zaštite života ljudi i imovine, saopšteno je iz MUP-a.

„Apelujemo na sve građane, posebno na one koji žive u blizini vodotokova da prate uputstva nadležnog štaba za vanredne situacije koji će ih redovno informisati o okolnostima u vezi sa predstojećim vremenskim nepogodama“, dodaje se u saopštenju.

Šta nas čeka u narednim danima

Goran Mihajlović, pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda, rekao je za RTS da ćemo od utorka do kraja sedmice uživati u prijatnim jesenjim danima, kada će maksimalna temperatura biti između 23 i 27 stepeni. Međutim, za vikend nas ponovo očekuju padavine.

Mihajlović kaže da se danas očekuje 40 do 80 milimetara kiše, u pojedinim mestima, lokalno i do 100 milimetara kiše – to su količine koje su u kategoriji crvenog stepena upozorenja, a srednja mesečna vrednost za Beograd iznosi oko 50 milimetara za septembar.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading