policija
Foto: Alo/Foto: ALO/Marko Metlaš

Kampanju sprovodi Javno preduzeće (JP) Putevi Srbije, uz podršku Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (MGSI) i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP). Istovremeno s ovom kampanjom započela je i akcija „Ne uništavaj saobraćajni znak - znak znači život“ .

Kako je rečeno na promociji, osnovni cilj sprovođenja ovih edukativnih kampanja je podizanje svesti o problemima stradanja u saobraćaju, odnosno skretanje pažnje javnosti na značaj i mogućnosti unapređenja nivoa bezbednosti saobraćaja, kao i smanjenje nivoa stradanja u saobraćaju kroz edukaciju svih učesnika u saobraćaju.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić je na promociji kampanje na naplatnoj stanici Beograd kod Vrčina kazao da je s velikim brojem auto-puteva i brzih saobraćajnica neminovno da se pojavljuje pitanje bezbednosti i potreba da se uradi više na preventivi i promociji kako bi se sačuvali životi na brzim saobraćajnicama. On je zahvalio Putevima Srbije na trudu koji ulažu jer se, kako je istakao, obično putarska preduzeća doživljavaju kroz izgradnju puteva, ali oni i upravljaju putevima i brinu se da putevi budu onakvi kakvi su napravljeni, ali i da budu bezbedni za vozače.

- Zato su ove edukativne kampanje koje sprovodi ovo preduzeće zajedno sa MGSI i MUP-om, ali i Agencijom za bezbednost saobraćaja, važne da se sačuvaju ljudski životi, jer mi nismo, nažalost, disciplinovan narod i nama su očigledno potrebne ovakve kampanje kako bismo makar nekim ljudima objasnili šta ne treba da se radi - naglasio je Vesić. Ministar je najavio da se sprema i jedna kampanja u vezi s tunelom, jer skoro niko od vozača ne zna kako se ponaša u tunelima, kojih je sve više.

- Ove kampanje su suštinski važne - istakao je Vesić, i naveo da se samo godišnje više od milion evra odvaja na popravku uništenih saobraćajnih znakova, a za te pare može da se uradi 40 zona škola ili da se obnove putevi, što je mnogo bolje nego da se znaci popravljaju.

Psihološka podrška porodicama žrtava nesreća

Agencija za bezbednost saobraćaja pokrenula je projekat „Psihološka podrška porodicama žrtava saobraćajnih nezgoda i učesnika u saobraćajnim nezgodama“, a svako ko oseća psihološku traumu usled posledica saobraćajne nezgode može da se javi na broj 0800-085-087 radnim danima od 10 do 16 časova. Zamenik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Milan Ilić izjavio je za Tanjug da je „Psihološka podrška“ besplatan servis namenjen svima koji na bilo koji način trpe i osećaju psihološku traumu usled posledica saobraćajne nezgode. Navodi da radnom danom od 10 do 16 časova građani mogu pozvati broj 0800 085 087 i porazgovarati s obučenim stručnim licem o psihološkom problemu s kojim se suočavaju.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading