PAO SNEG U OVOM DELU BEOGRADA! Novo zahlađenje sa kišom i snegom stiže od ovog datuma
Foto: Alo/Aleksandar Nalbantjan

Najviše snega palo je na Zlataru, Goliji, Kopaoniku, na Staroj i Suvoj Planini, na planinama južne i jugoistočne Srbije, naročiot na području Vlasibe, ali i na planinama istočne Srbije, naročito u oblasti Homolja, Beljanice, Crnog vrha, Rtnja, Ozrena i drugih planina, piše meteorolog Đorđe Đurić za Telegraf.

U mnogim ovim predelima palo je 5 do 10 cm snega, lokalno i do 20 cm, a najobilniji sneg pao je na području Crne Trave.

U centralnim predelima sneg se lokalno spustio na 600 metara nadmorske visine, ali u mnogim predelima padavine su pre prelaska kiše u sneg već prestale.

Ipak, tokom ranog jutra sneg je čak padao i na južnom obodu Beograda. Mnogi će pomisliti da je Avala, s obzirom na nadmorsku visinu od 511 metara, ali nije reč o Avali, nego o još južnijoj beogradskoj planini, a u pitanju je Kosmaj.

Snežna granica na Kosmaju tokom jutra spustila se na oko 500 metara nadmorske visine, pa su se kratkotrajno zabelili najviši predeli ove niske planine.

Da podsetimo da se Avala nalazi 18, a Kosmaj 40 ak kilometara južnije od Beograda i reč je o planinama na teritoriji Beograda iznad 500 metara nadmorske visine.

Novo zahlađenje sa kišom i snegom

Prema vremenskoj prognozi, već u utorak očekuje se  zahlađenje i naoblačenje sa kišom i pljuskovima.

U sredu oblačno i osetno hladnije sa kišom, u brdsko-planinskim predelima sa snegom. Na planinama se očekuje novih 10 do 20 cm snega, ali će se prethodni uglavnom otopiti.

Maksimalna temperatura biće od 5 do 10°C, na planinama ispod 0°C.

U drugoj polovini sledeće sedmice veoma hladno, a susnežica i sneg očekuju se ponegde čak i u nižim predelima.

Dakle, pred nama je kratkotrajna stabilizacija vremena. S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za ovo doba godine od 7 do 11°C, one će tokom vikenda i od sredine sledeće sedmice biti ispod proseka, a u ponedeljak i za pet do sedam stepeni više od napomenutog proseka.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading