NAGLO ZAHLAĐENJE DONELO PROBLEME DOMAĆINIMA: Evo šta se događa sa neosušenom kobasicom na minusu
Ali, zbog pada temperature je došlo do smrzavanja što može da rezultira propadanjem kobasica i drugih proizvoda.
U procesu sušenja dolazi do izdvajanja vode što obezbeđuje trajnost. Problem očuvanja može da se javi kod kobasica koje nisu potpuno osušene ili su poludimljene, odnosno proces konzervacije nije u potpunosti završen. U njima je još uvek velika količina vode, a meso, kao glavni sastojak, je veoma podložno kvarenju.
Svi negativni procesi koji se javljaju u svježem mesu mogu da se jave i u nedovoljno konzervisanom. U ovom slučaju, kada proces dimljenja nije završen, a došlo je do zamrzavanja zbog ledenog talasa i niskih temperatura, posle odmrzavanja u veoma kratkom periodu dolazi do razvoja procesa propadanja.
Najbolje je ovakve kobasice prebaciti u zamrzivač, jer će samo tako biti moguće njihovo dugotrajnije čuvanje. Odvoji se kanap, ako ste je vezali tokom vešanja u sušari, kao i pojedinačni komadi. U svaku vrećicu se stavlja onoliko komada koliko možete da pojedete u kratkom vremenskom periodu nakon odmrzavanja. Efikasniji učinak će biti ako ih vakumiramo, prenosi "Agroklub".
U slučaju da smo morali da presečemo kobasicu, mesto reza se premaže sa masti kako bi spreči direktan kontakt sa vazduhom.
Temperatura zamrzavanja u zamrzivaču treba da je -18ºC, a posle toga može da se spusti do -16ºC.
Šta posle odleđivanja?
Kada je proces konzervacije bio na samom kraju, imamo skoro osušen proizvod, čuvanje može da se obavi u frižideru hlađenjem, ali kraće vreme.
Ukus i konzistencija zaleđenih proizvoda se menjaju i gube. Nakon što ih jednom odledimo, moramo da ih odmah potrošimo. Odleđivanje treba da je postepeno u frižideru i traje oko pet sati.
Kada želimo da ih skuvamo, to je najbolje učiniti tako što ih stavimo u hladnu vodu koju postepeno zagejavamo. Kada voda proključa kuva se još oko sedam minuta.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)