Vocari kinezi
Foto: Tanjug/Tanjug

Brojni ugovori koji su potpisani tokom dvodnevne posete Srbiji kineskog predsednika Si Đinpinga otvaraju nova vrata domaćim proizvođačima, ali nude i veliku perspektivu za mlade koji žele da ostanu na selu.

Vocari kinezi

Tanjug

 

Gotovo 95 odsto proizvoda moći ćemo da izvozimo u Kinu bez carine u narednih 10 godina - od jabuka do goveđeg mesa.

Dr Zoran Keserović, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, kaže da je voćarstvo svetla tačka u poljoprivredi Srbije i da se, dugoročno gledano, može odgovoriti na nove izazove. Do sada, međutim, to ne bismo mogli.

- Ove godine smo imali jako velike štete od smrzavanja, možda najviše u poslednjih dvanaest godina, i to u dva glavna regiona, tako da očekujem smanjenje preko 250.000 tona voća u Srbiji. Ipak, s obzirom na to da je izvoz jabuka na rusko tržište iz poznatih razloga stao, novo tržište bi nam mnogo značilo. Naša jabuka sada stoji na lageru i na taj izazov bismo možda mogli da odgovorimo čim ugovor stupi na snagu 1. jula. Lično veliku šansu vidim u izvozu suvog i smrznutog voća i kada pričamo o transportu - zaključio je profesor Keserović za Alo!.

Vocari kinezi

Tanjug

 

I iz društva Agrarnih ekonomista Srbije potpisivanje ugovora između Srbije i Kine vide kao veliku šansu za poljoprivredne proizvođače, ali upućuju i na potrebu udruživanja poljoprivrednika i poštovanja standarda u proizvodnji.

- Tržište Kine je veliko i koliko god da naše učešće deluje malo, to ne bi trebalo da nas obeshrabri. Naprotiv. Trebalo bi da predstavlja stimulans da unapredimo proizvodnju, koristimo nove tehnologije i poštujemo struku i nauku. Takođe, moramo voditi računa i o pesticidima kako bismo izbegli neka grozna scenarija koja smo već imali – kaže Tatjana Brankov, predsednica ovog društva.

Vocari kinezi

Tanjug

 

Marijan Rističević, predsednik Skupštinskog odbor za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, za Alo! kaže da srpski poljoprivrednici treba da iskoriste šansu koja im se nudi.

- Potrebne su velike investicije i u stočarstvo da bismo zadovoljili i sopstvene potrebe i potrebe izvoza - istakao je Marijan Rističević, a zatim dodao da bi trebalo napraviti i sezonski fond da bismo imali stabilnu proizvodnju, bez obzira na cene na tržištu.

Vocari kinezi

Tanjug

 

- Izvoz alkohola je takođe odlična perspektiva, tako da bi obavezno trebalo uložiti u mašine. Prerada kukuruza u kiseline koje se upotrebljavaju u stočarstvu donele bi nam smanjenje sopstvenih troškova, pa ne samo da bismo mogli da zaradimo, već i uštedimo koristeći svaku sirovinu umesto da je prodajemo budzašto. Ovo je jako lepa prilika, ali moramo svi da se potrudimo za uspeh na duge staze - rekao je Rističević za Alo!.

BONUS VIDEO:

 

https://www.tiktok.com/@alo_portal/video/7366584623591066886?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7367375737761170949

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading