UPOZORENJE! Kako vrućina ubija ljude iznutra!
Shutterstock

Dok temperature i vlažnost vazduha napolju rastu, ono što se dešava unutar ljudskog tela može postati borba na život i smrt koju odlučuju samo nekoliko stepeni. Istraživači su utvrdili da je kritična tačka opasnosti na otvorenom od bolesti i smrti usled neumoljive vrućine nekoliko stepeni niža nego što su stručnjaci ranije mislili. Sa velikim delom Sjedinjenih Država, Meksika, Indije i Bliskog Istoka koji se bore sa vrelinom vrelih talasa, nekoliko lekara, fiziologa i drugih stručnjaka objasnili su za Associated Press šta se dešava sa ljudskim telom u takvoj vrućini.

Jezgro tela obično je oko 37 stepeni Celzijusa. To je samo 4 stepena Celzijusa udaljeno od katastrofe u obliku toplotnog udara. Tokom vrelih talasa, osobe koje dođu u kontakt sa temperaturom većom od 39 stepena i nemaju jasan izvor infekcije, biće pregledane zbog iscrpljenosti ili ozbiljnijeg toplotnog udara, rekao je dr Nil Gandi, direktor medicine hitnih slučajeva u bolnici Houston Methodist. Još jedan stepen ili dva i takav pacijent je u visokom riziku od smrti, rekao je on.

Vrućina ubija na tri glavna načina, rekao je Oli Džej, profesor zdravlja i toplote na Univerzitetu Sidneja u Australiji. Prvo se sumnja na toplotni udar - kritično povećanje telesne temperature koje dovodi do otkazivanja organa. Drugi način je opterećenje srca, posebno kod osoba sa kardiovaskularnim oboljenjima. Treći glavni način je opasna dehidratacija, koja može ozbiljno opteretiti bubrege.

Neki naučnici koriste komplikovano merenje spoljašnje temperature zvano mokra sijalica globusna temperatura, koja uzima u obzir vlažnost, solarno zračenje i vetar. Neki od testova pokazuju da je opasna tačka mokre sijalice bliža 30.5 stepeni Celzijusa. To je brojka koja je počela da se pojavljuje na Bliskom Istoku.


Toplotni udar je hitan slučaj, a medicinski radnici pokušavaju da ohlade žrtvu u roku od 30 minuta. Najbolji način: uranjanje u hladnu vodu. Ali to nije uvek moguće. Zato se pacijentima u hitnim slučajevima pumpaju hladne tečnosti intravenozno, prskaju ih prskalicama, stavljaju im ledene pakete u pazušne jame i preponske predele i stavljaju ih na hlađenje pod sa hladnom vodom. Ponekad to ne funkcioniše.

(AP)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading