vitez
Foto: Printscreen/YouTube/ REC Media Užice

I jedan i drugi će ovog petka na Vidovdan grmeti na ustaničkom Ljubiću sa svojim epskim pesmama i guslarskim spletovima.

Velikani i Srbi do koske

Slavko Perošević pesništvom se bavi od rane mladosti. Ljubav prema lirskoj poeziji stekao je kao dete, čitajući pesme Sergeja Jesenjina i Vita Nikolića a uzori iz epske poezije postali su mu: Radovan Bećirović Trebješki, Momir Vojvodić i Božo Đuranović.

Trenutno, Perošević je autor preko 200 objavljenih epskih i rodoljubivih pesama, a mnoga aktuelna zbivanja pretočio je u epske stihove (napadi na lik i djelo Njegoša, desrbizacija Crne Gore, pokušaj demonizacije SPC-a i otimanje njene imovine u Crnoj Gori). Mnogi kritičari ga, posle Njegoša i Radovana Bećirovića, smatraju trećim bardom srpske epske poezije.

Neke od najlepših epskih pesama ovog autora su: Mojkovac — Krvavi Božić, Njegoš, Rusija, Povlačenje Srpske vojske, Crnogorska plemena i junaci, Srpske bitke, Bitka na Košare, Bitka na Lijevče polju, Komunistički zločini u Crnoj Gori, Poslednji vojnik Kraljevine Vlado Šipčić, Patrijarh Pavle, Knjaz Nikola i Marko Miljanov i mnoge druge.

Njegove deseteračke stihove uz strune gusala snimili su guslari Milomir Miljanić, Slavko Goranović, Svetozar Zeković, Ranko Minić, Ilija Paldrmić, Vaso Đondović, Momir Avdalović, Aleksandar Taušan i Đorđije Koprivica.

Dašić je jedan od najboljih srpskih guslara

Milan Dašić iz Podgorice. Gusle je zavoleo i počeo da svira sa svoje četiri godine. Kao dečak guslao je mnogim poznatim ličnostima, a kada je u jednom intervjuu upitan, šta bi želeo da postane kad odraste, odgovorio je - Prvak Srbije! Tu želju je i ostvario 2017. godine i postao savezni prvak na takmičenju u Raški. Iste godine postao je republički prvak Crne Gore. Prvi CD je snimio 1999. godine sa nazivom „Agresija na Jugoslaviju". Danas ima više od 30 snimljenih CD-ova.

Perošević će zajedno sa Dašićem se predstaviti publicii i u subotu u 18.00 časova na velikoj pozornici, a pre toga Dašić  će održati radionicu za decu i najmlađe naraštaje.

Bonus video:

 

@alo_portal Obećali smo da će od 2027. leteti taksijima iznad Beograda 🎥 @Video Plus #alo #alonovine #alodnevnenovine #fyp #foryoupage #fypシ゚ #viralvideo #viraltiktok #fypage ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading