vrućina
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Nakon perioda hladnijeg vremena sa nepogodama, vikend nam je doneo kratkotrajan priliv veoma toplog vazduha sa severa Afrike, koji je prouzrokovao veoma toplo vreme.

Vrućine će se zadržati danas i sutra tokom dana u Srbiji, kada se očekuju temperature do 37 stepeni, uz tropske noći u urbanim sredinama.

Međutim, kako kaže meteorolog Ivan Ristić, nepogode, uključujući grad, olujni vetar i veliku količinu padavina, ponovo se očekuju već u noći između ponedeljaka i utorka, te je važno biti spreman za ove promene.

Ivan Ristić

Masanori Jošida

 

- Još danas i sutra će biti sunčano i toplo, a od ponedeljka uveče sa severozapada će nam stići hladni front. Prva će na udaru biti Slovenija, a kod nas će tek u večernjim satima stići kiša i pljuskovi. Najviše padavina će biti u utorak, i moguće je da će se ponoviti ista situacija kao i ove nedelje. U centralnoj Šumadiji i na teritoriji Beograda pašće dosta kiše, od 50 do 60 litara po kvadratnom metru, a temperatura će pasti za oko deset stepeni. U centralnoj i istočnoj Srbiji moguće su i jače vremenske nepogode praćene olujom, pljuskovima i pojačanim vetrom. Cela sledeća nedelja biće svežija, a u utorak temperatura će se kretati od 23 do 28 stepeni - rekao je Ristić, i apelovao na građane da očiste odvode kako bi sprečili eventualne poplave.

Nestabilno vreme, sa čestom pojavom kiše i sa niskim temperaturama. u Srbiji će trajati sedam dana, a već druge nedelje jula situacija će se stabilizovati.

- Biće puno sunca, lepo i toplo vreme, ali temperature neće ići preko 35 stepeni. Cela druga nedelja će biti bez kiše, ali već od sredine jula do nas ponovo dolazi afrički ciklon i temperature do 40 stepeni.

Izbegavajte sunce, nosite prirodne materijale

Visoke temperature mogu predstavljati rizik ne samo za osobe sa zdravstvenim problemima već i za sve ostale, uključujući mlade, starije, decu, pa čak i životinje. Gradski zavod za javno zdravlje Beograd izdao je preporuke kako se ponašati tokom vrelih dana da biste zaštitili svoje zdravlje i izbegli neprijatnosti.

Izbegavajte izlaganje direktnom suncu od 10 do 17 časova (naročito deca, trudnice, stariji, srčani bolesnici).

Ukoliko morate da bude napolju u navedeno vreme, trudite se da budete u hladu!

Nosite laganu, široku odeću svetlih boja, od prirodnih materijala. Ako izlazite napolje, nosite šešir sa širokim obodom ili kapu i naočare za sunce sa UV zaštitom. Izbegavajte sportske aktivnosti i vežbanje na otvorenom u toku najtoplijeg dela dana!

Oni koji moraju da obavljaju fizičke poslove preporučljivo je da to čine u najsvežijem delu dana - u ranim jutarnjim časovima (od četiri do sedam ujutru) ili kasnije u toku večeri.

Ljudi koji rade na otvorenom (npr. građevinski radnici) treba češće da prave pauze za odmor, da ostanu u hladu i da piju jednu i po čašu vode na svakih 30 minuta.

BONUS VIDEO:

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading