promo
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Korišćenje bezdimnih duvanskih i nikotinskih proizvoda u Švedskoj drastično je smanjilo stope pušenja i s tim povezane bolesti, stavljajući zemlju na prag postizanja statusa prve države bez duvanskog dima.

Izveštaj "Bez dima, manje štete", koji je u Stokholmu objavila globalna zdravstvena grupa Smoke Free Sweden, navodi da je ova zemlja na putu da postane prva “bezdimna” evropska nacija, sa stopom pušenja ispod 5 posto.

Ovo dostignuće se pripisuje otvorenosti Švedske prema bezdimnim alternativama i prihvatanju koncepta smanjenja štete od pušenja. Takođe, nisku stopu bolesti povezanih s pušenjem, izveštaj pripisuje sklonosti Šveđana prema alternativnim bezdimnim proizvodima kao što su nikotinske vrećice, tehnologija zagrevanja duvana i e-cigarete.

Ova promena, navodi se u izveštaju, dovela je do "generacije bez dima". Izveštaj zaključuje da visoka upotreba nikotina ne dovodi do visokih stopa zdravstvenih problema, predstavljajući uverljive dokaze da, uprkos sličnim nivoima konzumacije nikotina, Švedska ima znatno niže stope bolesti povezanih s duvanom u poređenju s drugim evropskim zemljama.

Dr. Karl Fagerström, stručnjak za javno zdravlje, rekao je da je razlika između pušenja konvencionalnih cigareta i bezdimnih proizvoda ključna. "Iako nikotin izaziva zavisnost, on ne uzrokuje ozbiljne bolesti povezane s pušenjem. Naša otkrića podržavaju promenu fokusa s prestanka na zamenu manje štetnim alternativama za one koji ne žele u potpunosti da ostave duvan i nikotin," rekao je Fagerström.

Skoro jedan od četiri odrasla Šveđanina svakodnevno koristi nikotin, što je u skladu s evropskim prosekom. Međutim, Švedska ima značajno manje smrti povezanih s duvanom (44 posto manje), stope raka (41 posto niže) i smrti od raka (38 posto manje) u poređenju s ostatkom Evropske unije.

Izveštaj tvrdi da način konzumiranja nikotina ima značajan uticaj na zdravstvene ishode. Dok je pušenje tradicionalnih cigareta povezano s visokim stopama smrti i bolesti, izveštaj nalazi da bezdimne alternative, ne predstavljaju sličan zdravstveni rizik. Prema izveštaju, švedske politike javnog zdravlja i regulative podsticale su prelazak na bezdimne proizvode. Sugeriše da bi druge zemlje mogle usvojiti slične strategije smanjenja štete kako bi smanjile zdravstvene probleme povezane s duvanom. "Švedsko iskustvo pokazuje da razumevanje javnih zabluda o nikotinu može dovesti do zdravstvenih politika koje bolje štite i informišu potrošače," rekao je Fagerström.

Izveštaj potcrtava stav Državne zdravstvene službe Švedske da je nikotin, iako adiktivan, relativno bezopasan za zdravlje i predlaže upoređivanje nivoa zavisnosti od nikotina i kofeina kako bi se kreirale regulative zasnovane na riziku za obe supstance.

Smoke Free Sweden je pokret koji zagovara da druge zemlje slede švedski primer u smanjenju štete od pušenja. U zaključku, izveštaj apeluje na Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) i globalne zdravstvene zajednice da:

· priznaju da proizvodi koji sagorevaju duvan, a ne sam nikotin, uzrokuju štetu pušačima i ističe postojanje znatno manje rizičnih oblika konzumacije nikotina

· poziva donosioce politika da prepoznaju potencijal smanjenja štete od pušenja i regulišu nikotinske proizvode na osnovu njihovog relativnog rizika

· ohrabre zdravstvene profesionalce da prihvate strategiju smanjenja štete i osnaže korisnike da zagovaraju politike podrške.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading