ŠTO SMO SPAVALI, SPAVALI SMO Ovog datuma nam stižu TROPSKE NOĆI, vreme postaje OPASNO, a osveženja ni na vidiku
Alo

Posle tropskog talasa koji je prošle nedelje skuvao Srbiju, osveženje koje je stiglo početkom ove svima je prijalo i taman kad smo mislili da će predah od visokih temperatura potrajati, meteorolozi su upalili nove alarme kojima upozoravaju na priliv toplog vazduha.

Prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, pred nama su dani sa visokim temperaturama do 37 stepeni, a u određenim delovima Srbije toplotni talas startuje već sutra.

Prijatne noći za vikend

Prema prognozi za naredne dane koju je objavio meteorolog amater, Marko Čubrilo, porast temperature vazduha u narednim danima, uticaće i na sve višu temperaturu tokom noći.

"Do kraja nedelje noći dosta prijatne, dok će se dnevni maksimum kretati od +24 do +31 stepen Celzijusa", navodi on na svom Fejsbuk profilu.

 

 

Od nedelje nema spavanja

"Od nedelje još toplije uz vrlo tople noći i visoke maksimume koji bi se uglavnom kretali od +33 do +39 stepeni Celzijusa", najavljuje Čubrilo.

Prema njemu, vrlo toplo vreme uz povremene nestabilnosti očekuje se sve do 16. jula.

U prilog ovom iskazu govore i upozorenja RHMZ koja ukazuju da će gotovo celo područje Srbije početkom naredne nedelje biti u "crvenom".

Šta to znači?

Direktor RHMZ, profesor dr Jugoslav Nikolić, objasnio je ranije za "Blic" da je tropski dan po definiciji dan sa maksimalnom temperaturom vazduha od 30 stepeni i više. Pored takvih dana, u Srbiji se povećava i broj dana sa temperaturom iznad 35 stepeni, dok je broj dana sa temperaturom iznad 40 stepeni još mali.

"Za leto 2024. godine prognozirano je ukupno od 35 do 60 tropskih dana. To je, primera radi, znatno veći broj u odnosu na referentni period od 1961. do 1990. godine kada je u proseku bilo od 20 do 30 tropskih dana tokom jedne letnje sezone. Poslednjih godina je u stalnom porastu i broj dana tokom kojih maksimalna temperatura prelazi 35 stepeni, što je posebno značajno sa aspekta tropskih noći koje su tada gotovo izvesne u svim većim urbanim sredinama. Inače, uprkos stalnom i evidentnom porastu temperature, broj dana u kojima one dostižu ili prelaze 40 stepeni u Srbiji je i dalje mali, pa je, s obzirom na to, i mala verovatnoća da rekordi postavljeni 2007. godine budu oboreni ovog leta", objasnio je Nikolić.

Pojačano UV zračenje

Zbog ovog toplotnog talasa i "Batut" je upalio narandžaste alarme, koji znače da su vremenski uslovi opasni po zdravlje.

Po najnovijoj tabeli, narandžasti alarm u nedelju se pali u Bečeju, a u ponedeljak u:

  • Bečeju
  • na Paliću
  • Kikindi
  • Zrenjaninu
  • Vršcu

"Povećana verovatnoća za nastupanje različitih manifestacija toplotnog stresa, naročito kod osetljivih populacionih grupa - mala deca, trudnice, stari, hronično oboleli pacijenti. Pod posebnim rizikom su osobe sa narušenim integritetom svih slojeva kožnog tkiva, odnosno poremećajem mehanizma evaporacije nagomilane toplote (opekotine)", navodi se na sajtu "Batuta".

Mere lične zaštite

  • Odeća bi trebalo da je napravljena od laganih letnjih materijala svetle boje, a čija struktura dopušta propustljivost vazduha i omogućava uspešnije odavanje toplote
  • Redovna rehidracija u toku celog dana, nevezano za stepen fizičke aktivnosti ili osećaj žeđi
  • Ukoliko se radi o starijoj populaciji ili nezaposlenima, sve teže kućne poslove (pranje rublja, tepiha, zavesa...) trebalo bi obavljati u hladnijoj polovini dana (jutro, veče).
  • Bez preke potrebe, ne bi trebalo napuštati dobro klimatizovan zatvoreni prostor za sve vreme trajanja povišene spoljne temperature.
  • Ukoliko je to neizbežno, obezbediti redovnu rehidraciju u toku boravka na toplom.
  • Posebnu pažnju treba obratiti na održavanje lične higijene, zatim na higijenske uslove u toku pranja voća i povrća kao i na samu pripremu hrane, jer u uslovima kada je organizmu neophodno besprekorno funkcionisanje sistema termoregulacije, svaka dehidracija, nastala kao posledica alimentarne intoksikacije praćene dijarejom, dodatno bi komplikovalo zdravstveno stanje osobe koja je pretrpela bilo koje od navedenih kliničkih manifestacija toplotnog stresa.

BONUS VIDEO:

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading