bolnica
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Poslednjih nedelju dana povećan je broj zaraženih od koronavirusa u Srbiji. Prvi talas inficiranih su bili Srbi koji su letovali u Grčkoj, mada statistika Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanovic Batut” pokazuje da ima I zaraženih koji nisu putovali van granica Srbije. Broj zaraženih kod nas nastavlja da raste, ali za sada zdravstveni sistem nije opterećen, a kako kažu lekari klinička slika odnosno simptomi kod inficiranih su blagi, a najviše je onih koji su radno sposobni.

Kako je početkom ove nedelje saopštio Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", za nedelju dana korona virus je potvrđen kod 306 osoba. Ipak, upozoravaju da bi svi koji imaju respiratorne tegobe trebalo da se izoluju, kako se zaraza ne bi širila, a pogotovo na ljude koji imaju hronična oboljenja.

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović izjavila je juče da povećan broj inficiranih osoba korona virusom za sada ne znači preporuke Batuta o "zatvaranju".

Simptomi FLiRT-a se javljaju 5-6 dana od zaraze

"Batut" navodi da su simptomi trenutno dominantnih varijanti SARS-CoV-2 (tzv. FLiRT) su isti kao i kod drugih oblika COVID-19 i obično se pojavljuju pet do šest dana po izlaganju i traju od jednog dana do dve nedelje. Građanima se preporučuju uobičajene mere zaštite od zaraznih bolesti koje se prenose respiratornim putem, kao što su:

- održavanje lične higijene

- naročito pranje ruku

- provetravanje prostorija u kojima borave

- boravak u prirodi

- unos dovoljne količine tečnosti i ishrana bogata svežim namirnicama, a posebno  povrćem i voćem.

- Ne govori se ni o kakvom zatvaranju još uvek. Institut za javno zdravlje Srbije u saradnji sa mrežom Instituta i Zavoda za javno zdravlje, uz podršku Ministarstva zdravlja, u kontinuitetu svakodnevno pratimo i epidemiološke pojave u smislu kretanja bolesti, koliko je poslednji slučaj prisutan na kom okrugu, u kom gradu i tako dalje. Takođe, Institut daje preporuke u smislu stručno-metodološkog uputstva kada su mere u pitanju, ali to ne radi nikada samostalno - rekla je Jovanović za Tanjug.

Broj potvrđenih slučajeva infekcije SARS-CoV-2 u Srbiji raste od početka maja 2024. godine, ali su apsolutne vrednosti i dalje niske u odnosu na početak 2024. godine i isti period 2023. godine. Tokom protekle nedelje, od 22. do 28. jula, ukupno je testirano 1207 osoba, a dobijeno je 306 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus i očekuje se nastavak rastućeg trenda imajući u vidu situaciju u regionu i Evropi, ali se ne očekuje da će doći do preopterećenja sistema zdravstvene zaštite, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" početkom ove sedmice.

Kako navode, testiranje na SARS-CoV-2 virus se radi u zdravstvenim ustanovama na teritoriji cele Republike Srbije. Testiranje se sprovodi na osnovu indikacija koje postavlja ordinirajući lekar kod osoba koje imaju simptome i znake infekcije organa za disanje u skladu sa važećim Stručno-metodološkim uputstvom. Masovno testiranje, odnosno testiranje zdravih osoba se ne preporučuje ni u jednoj situaciji, uključujući i testiranje osoba radi prijema na bolničko lečenje ili u ustanove socijalne zaštite.

BONUS VIDEO

 

 

 

- Svim osobama sa simptoma i znacima infekcije organa za disanje se preporučuje mirovanje u kućnim uslovima tokom prvih dana bolesti (do prestanka tegoba), uzimanje lekova za snižavanje temperature po potrebi, unos dovoljnih količina tečnosti i ishrana bogata svežim namirnicama, posebno povrćem i voćem, kao i izbegavanje bliskog kontakta sa drugim osetljivim osobama u domaćinstvu. Ukoliko nakon dva do tri dana ne dolazi do smirivanja tegoba ili se bolest pogoršava, preporučuje se da se obrate svom lekaru radi postavljanja dijagnoze i lečenja prema indikacijama - savetuju iz "Batuta".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading