petrovačka cesta
Foto: Alo/Foto: Youtube/Printscreen

Prema programu obeležavanja Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas", parastos će biti služen u 11.00 časova, nakon čega je planirano polaganje venaca kod spomen-krsta, a u 12.00 časova biće organizovana poseta spomen-sobi u Driniću.

Posetom Driniću biće završeno višednevno obeležavanje 29 godina od stradanja Srba u zločinačkoj akciji hrvatske vojske i policije "Oluja", koje je počelo u nedelju 4. avgusta, u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Zločinačka vojno-policijska akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima "Veritasa", tokom "Oluje" proterano je više od 220.000 Srba, a na evidenciji su imena 1.893 poginulih i nestalih Srba iz ove akcije i posle nje, od koji je 1.236 civila ili 65 odsto, a oko tri četvrtine bili su stariji od 60 godina.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine "Oluju" okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svetski eksperti za tu oblast tvrde da je ta operacija imala sve karakteristike genocida, podseća Srna.

Hrvatska se nikada nije bavila zločinom na Petrovačkoj cesti, a Srbija je podigla optužnicu protiv četiri hrvatska pilota Vladimir Mikaca, Zdenka Radulja, Željka Jelenića i Danijela Borovića, jer su kršeći pravila međunarodnog prava sadržanih u Ženevskoj konvenciji naredili, pri čemu su njihove naredbe bile izvršene, avionske napade na civilno stanovništvo".

U prvom napadu 7. avgusta na Petrovačkoj cesti je poginulo deset civila, a u drugom napadu kod Bosanskog Novog smrtno je stradalo troje civila.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading