vrućina
Foto: Alo/Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Toplotni talas u Srbiji s preko 40 stepeni trajaće do kraja nedelje, visoke temperature zadržaće se do kraja meseca i sve do novembra padavine će biti ispod proseka! A već smo imali jun i jul kao najtoplije...

- Osveženje možemo da očekujemo 19. avgusta i to će biti trodnevni period s kratkotrajnim pljuskovima i grmljavinom. Može biti i sporadične pojave grada u zoni pljuskova, ali se ne očekuju superćelijske nepogode. Od 21, odnosno 22. avgusta sledi porast temperature i povratak temperaturnih vrednosti do 35 stepeni. Sveukupno avgust će biti topao s velikom verovatnoćom da bude najtopliji dosad - kaže za Kurir meteorolog RHMZ Slobodan Sovilj.

I početkom septembra, dodaje, nastaviće se toplo vreme sa preko 25 stepeni uz pozitivno odstupanje od bar dva stepena. Nastavlja se i deficit padavina, dominiraće suvi i natprosečno topli dani početkom jeseni.

- Kako dublje zalazimo u jesen, tako će i padavine biti češće, a obimnije kiše možemo da očekujemo tek u novembru. Inače, minule godine je septembar bio toliko topao da je teško da će sada preći tu granicu.

Od suše strahuju najviše poljoprivrednici. Marko Đuričić, saradnik u Poljoprivrednoj stručnoj službi Sremska Mitrovica, kaže da vreme ne pogoduje nijednoj kulturi.

- Ne odgovara čak ni drveću, koje je počelo da se suši. Zbog suše su soja, suncokret i kukuruz počeli ranije da se beru. Parcele koje su zasađene krompirom su lošije, tako da će i ti prinosi biti smanjeni. Procenjuje se da će prinosi svih tih sorti biti manji od 50 do 60 odsto.

Smanjuju se i vodostaji. Na Dunavu, Tisi, Savi i Velikoj Moravi su u domenu niskih i srednje niskih. Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije, kaže za Kurir da je suša veoma kompleksna pojava.

- Veliki problem je i navodnjavanje jer pad vodostaja dovodi do presušivanja bunara i kanala. Utiče i na transport, može doći do kašnjenja, što se posle odražava i na cenu. Zasad nema razloga za brigu, znamo da može doći do problema, ali nemamo konkretan alarm. Imamo dosta zaliha, naši zasadi su dovoljni da pokriju domaće tržište.

BONUS VIDEO 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading