vrućina
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

U narednih dva dana trebalo bi da pređemo vrh toplotnog talasa, a već u petak očekuje nas temperatura niža za 3 do 5 stepeni, kaže za meteorolog Goran Mihajlović. Toplotni talas i vrućine stvaraju niz problema, pre svega rizik od požara koji bukte u regionu. Miloš Milenković iz Sektora za vanredne situacije apeluje na građane da ne pale vatru na otvorenom.

Pri kraju smo ovog toplotnog talasa, u petak pad temperature od 3 do 5 stepeni, a sledeće nedelje maksimalna temperatura do 33 stepena, kaže meteorolog Goran Mihajlović.

Kako kaže i dalje ćemo imati tropske noći u velikim gradovima, pre svega u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, dok će u većini mesta u Srbiji do kraja meseca biti primerenija temperatura i hladnije noći.

- Ovo jesu promene izazvane globalnim zagrevanjem, mi smo ranije imali svega nekoliko dana sa temperaturama preko 35 stepeni, a sada već danima imamo crveni meteoalarm zbog opasnog vremena izazvanih ekstremnim temperaturama - kaže Mihajlović.

U situaciji kada imamo veoma visoke temperature pri sudaru sa hladnim talasom može doći do olujnih nepogoda što takođe zahteva oprez kod građana.

Govoreći o aktuelnom vremenu Miloš Milinković iz Sektora za vanredne situacije kaže da su povećani požari na otvorenim i da ih je za mesec dana bilo 1.245.

- Svi požari su ugašeni, najčešće potpuno u roku od 24 sata. Ljudski nemar jeste najčešći uzrok požara, ali pod ovakvim temperaturama dolazi i do varničenja koje onda prouzrokuje brzo širenje požara. Zbog preopterećenja električne mreže povećani su i požari na stambenim objektima. Apelujemo i na građane da ukoliko borave na otvorenom u parkovima, šumama da ne pale vatru - rekao je Milenković za RTS.

Kaže da građani mogu da se osećaju bezbedno i da je Sektor za vanredne situacije spreman za svaku vrstu intervencije.

- Trenutno imamo dva aktivna požara, jedan na teritoriji Prijepolja, a jedan na teritoriji Užica - rekao je Milenković.

Zbog problema sa požarima Sektor za vanredne situacije u Severnu Makedoniju šalje helikoptere koji treba da pomognu u gašenju.

Milenković kaže da građani od sledeće godine preko sistema obaveštavanja treba da dobijaju precizne informacije na nivou mikrolokacija kako bi bili upozoreni na nadolazeću opasnost od elementarnih nepogoda.

BONUS VIDEO 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading