dr Fabio Skano
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/RTS

Zabeležen je i prvi slučaj van afričkog kontinenta, u Švedskoj.

Gost Dnevnika, dr Fabio Skano, direktor Kancelarije SZO za Srbiju, naglašava da ova objava znači da SZO nadzire patogene od kojih postoji opasnost da prerastu u pandemiju. Svetska zdravstvena organizacija navodi da mpox nije "nova koraona" i da zna da kontroliše širenje. Doktor Fabio Skano objašnjava da postoje tri kriterijma koji se prate.

„Dakle, kada neko žarište postane ozbiljnije, ili kada bolest počne više da se prenosi, ili kada dođe do više stope smrtnosti, ili kada dođe do prelaska nacionalnih granica i kada zahteva međunarodno delovanje, tada dolazi do proglašavanja vanredne javnozdravstvene situacije što se desilo i sa ovim novim sojem u Demokratskoj Republici Kongo“, navodi gost Dnevnika.

Od početka godine bilo je više od 14.000 zaraženih i preko 500 smrtnih slučajeva, uglavnom kod žena i dece, dodaje dr Skano. Dakle, došlo je do promene šablona epidemiološke situacije i činjenica da brojevi nisu toliko visoki, ali da rastu, predstavlja signal da svet treba da preduzme nešto povodom situacije u Africi.

Zašto mpox nije drugi kovid

Poruka da mpox nije drugi kovid znači da mpox nije nepoznat virus. Pre dve godine se ovaj virus pojavio i u Srbiji, mada nije bio u pitanju novi soj koji se trenutno širi, ali je bio ograničen samo na muškarce koji su stupali u homoseksualne odnose. Međutim, novi soj koji se širi u Demokratskoj Republici Kongo, prenosi se i bliskim kontaktom i seksualnim kontaktom, a mere koje se sprovode i saradnja sa zajednicom, i bez vakcinacije, su dovoljne da se suzbije širenje mpox-a.

„Zapravo, soj Klej 2 je i dalje prisutan u Evropi, mesečno imamo prijavljenih oko 100 slučajeva, ne i u Srbiji u proteklih nekoliko godina, što je odlično, ali ovo je prilika da se ponovo obnovi delovanje i da se eliminišu sve varijante mpoxa iz sveta“, naglašava direktor Kancelarije SZO za Srbiju.

Koje mere se preduzimaju

Doktor Skano navodi da u svakom slučaju nadzor mora da se pojača i da sve zemlje budu opremljene potrebnim materijalima za testiranje. Srbija, srećom, ističe gost Dnevnika, ima dovoljno testova.

„Neophodno je da razumemo gde je rizik. Trenutno je to u Africi i ne postoji rizik za opštu populaciju svuda u svetu i to želim da naglasim. Postoji potencijalni rizik od širenja zaraze, ako ne preduzmemo sve ono što treba učiniti, ali rizik trenutno za evropsku populaciju je veoma nizak. Imamo izolovane slučajeve, ali moramo da razumemo da li će doći do daljeg širenja, da preduzmemo sve javnozdravstvene mere, da to do toga ne bi došlo“, ističe dr Skano.

Svetska zdravstvena organizacija ne preporučuje sprečavanje međunarodnih putovanja, niti bilo kakve zabrane, već se preporučuje nadzor.

„Moramo biti na oprezu, ali to nije razlog da se širi panika, jer to što je proglašena javnozdravstvena kriza, to ne znači da je pandemija.“

Vakcina ima dovoljno, nema potrebe za gomilanjem

Trenutno je dostupno dva i po miliona vakcina za empoks, ali SZO želi da izbegne situaciju koja se dogodila sa kovidom, kada su zemlje počele da gomilaju vakcine kada za to nije bilo potrebe.

„Dakle, trenutno potreba za vakcinacijom protiv empoksa postoji samo u Africi, ne i u Evropi i drugim delovima sveta. Ako je neko u rizičnoj grupi, pre svega muškarci koji imaju homoseksualne partnere, na njih se apeluje da smanje broj seksualnih partnera i da ne budu u kontaktu sa nekim ko ima bilo kakav osip i da se vakcinišu“, navodi gost Dnevnika.

(RTS)

BONUS VIDEO:

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading