đaci
Foto: Alo/Alo

Da biste opremili đaka za školu odavno je prestalo da važi pravilo da je dovoljno kupiti mu nekoliko svezaka “u kocke” i isto toliko “u linije”, blok broj 5 i dve-tri olovke. Spisak je dugačak i detaljan, ne sme ništa da fali, a kada sve štriklirate, ostaćete kraći za najmanje pola prosečne plate.

Velika olakšica za roditelje u Beogradu jeste što umesto besplatnih udžbenika ove godine, svi beogradski đaci dobiće u septembru po 20.000 dinara, postoji još nekoliko mesta u Srbiji koje će imati određene benefite, ali ostaju pribor, obuća, odeća...

Cene školskog pribora, rančeva, odeće i obuće različite su u zavisnosti od toga gde se kupuje - kod popularnih Kineza ili u knjižarama.

U jednoj beogradskoj knjižari koja važi za povoljniju velike sveske se mogu naći za 69 dinara dok najskuplje koje se nalaze na rafu koštaju i do 400 dinara. Cene za male se kreću od 35 do 129 dinara po komadu.

CEO KOMPLET UDŽBENIKA ZA 4.000 DINARA!

Posetili smo i jedan od beogradskih štandova na kome se prodaju knjige za osnovce.

- Ako nam roditelj dođe sa kompletom za sedmi razred, detetu trebaju knjige za osmi, za 4.000 dinara ga može dobiti. Cene po udžbeniku se kreću od 600 do 700 dinara. Udžbenici za srednje stručne škole su za nijansu skuplji i u deficitu, ali za gimnaziju se uvek nađe svaki udžbenik - navodi vlasnik štanda.

Pernice pune školskim priborom kreću se od 1.200 do 6.000 dinara, sve u zavisnosti od kvaliteta pribora koja se nalazi u njoj. Prazne pernice su dosta povoljnije, a kako kaže ljubazna prodavačica nema neke razlike u kvalitetu. Cene za njih se kreću od 150 do 795 dinara. Komplet lenjira se može naći po ceni od 150 dinara, dok šestar ume da košta i do 650 dinara.

Cene olovaka se kreću od 21 do 46 dinara po komadu, dok za flomastere će roditelji morati da odvoje između 190 i 600 dinara po pakovanju. Rančevi su izgleda najskuplji, najjeftiniji ranac košta 2.500 dinara, dok oni ekstravagantniji koštaju čak i preko 10.000 dinara!

Isplata 20.000 do 1. septembra

Svi roditelji u Beogradu čija deca ove godine kreću u školu dobiće pomoć u iznosu od 20.000 dinara po detetu. Prijavljivanje za ovu pomoć počelo je još 22. aprila, a kako se nezvanično saznaje isplata počinje 1. septembra.

- Umesto besplatnih udžbenika, dajemo priliku da se udžbenici razmene ili naslede, a svaka porodica u Beogradu dobiće 20.000 dinara po detetu, koje ide u osnovnu ili srednju školu. Nazvali smo tu odluku "đačka pomoć”. Novac će dobiti u septembru, koji je svakako najteži mesec po porodični budžet - rekao je ranije Šapić.

U kineskim prodavnicama je za nijansu povoljnije, ali ne preterano, tvrdi Beograđanka Ljiljana P. za Alo!

- Sitnije stvari uglavnom kupujemo kod Kineza, evo baš ovde na Terazijama. Dosta su povoljniji mada i oni su nagurali cene rančeva. Komplet olovaka kod Kineza plaćamo oko 150 dinara, tempere 400 dinara. Sveske su isto povoljnije nego u knjižarama, ali ne toliko drastično. Razlika u ceni je oko 10 dinara, ali znači i to obzirom da mnogo materijala tek treba deci da nakupujemo. Kod Kineza se može naći ranac za 1.000 dinara, ali kvalitet je užasan, tako da sam ja više za to da se detetu uzme skuplji pa da mu traje četiri godine - navodi Ljiljana za Alo!.

Besplatni udžbenici u 10 opština

Osim Beograda, pojedine opštine u Srbiji takođe će dobiti pomoć u vidu nabavke školskog pribora.

Naime, ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski najavila je juče da će "Dani porodice" biti održani 7. septembra u Zrenjaninu, u Perlezu i istakala da je za 10 lokalnih samouprava u Srbiji Ministarstvo obezbedilo besplatne udžbenike za učenike osnovnih škola.

- To će biti za decu od prvog do četvrtog razreda, negde i do osmog. Biće mi zadovoljstvo da učestvujem u podeli. Mislim da je ovo pravi put da se nađemo porodicama i roditeljima pred početak školske godine. Pored dece i Bogatića, udžbenike će dobiti deca iz Kule, Crvenke, Malog Crnića, Petrovca na Mlavi, Prokuplja, Osečine - dodala je ona.

Spisku stvari treba dodati opremu za fizičko. Ukoliko se kupuju  trenerke, šortsevi, patike i majice poznatih brendova potrebno je izdvojiti i preko 15.000 dinara, ali kupujete stvari koji nisu "firmirane" možete proći duplo, čak i trostruko jeftinije. 

Alo! je obišao jednu radnju gde se prodaje sportska oprema. Patike se kreću od 5.000 do 12.000 dinara, mada, kako su nam rekle prodavačice, roditelji sa malo dubljim džepom umeju da daju i preko 15.000 za „firmirane“ patike.

BONUS VIDEO 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading