grčka
Foto: Alo/Profimedia

U mestu Volos, koji se smatra centrom grčke oblasti Tesalija, kao i u okolini, dogodila se prava ekološka katastrofa. Uginulo je na tone i tone ribe, a one su u tolikom broju da su praktično formirale neku vrstu prekrivača na površini mora.

Na Tik Tok nalogu "nikana.gr" na kojem se redovno prate dešavanja iz Grčke navodi se da se "ukoliko ste u Volosu i okolini ne preporučuje kupanje u moru". Mrtva riba je, kažu, dospela i na neke plaže Piliona.

 

@nikana.gr

Ekološka katastrofa u Grčkoj, u okolini Volosa Ukoliko ste u Volosu i okolini ne preporučuje se kupanje u moru, a kažu da je mrtva riba dospela i na neke plaže Piliona. Javite nam kakva je situacija ako letujete u ovoj oblasti. Naime, na tone ribe uginulo je nakon što su iz jezera Karla preko potoka Xirias dospele u more. Uzrok za ovo je prošlogodišnja poplava. U pitanju je slatkovodna riba koja je uginula od nedostatka kiseonika u morskoj vodi. Zajedno sa ribom u more je dospela i zagađena voda iz jezera Karla, u koje je prošle godine dospelo mnogo uginule stoke, smeća, otpadnih voda. Priveremeno su povučene plave zastavice sa nekoliko plaža u okolini Volosa, lokalno stanovništvo se ne kupa, pa nemojte ni vi ako ste tamo. Osim što ovo pretužno izgleda, obalom se širi nesnosan smrad, a uginule ribe ima i na otvorenom moru. Čelnici, naravno, prebacuju krivicu jedni na druge, a kažu da su odgovorni za konkretan događaj oni koji su odlučili da otvore ustavu na potoku Xirias. Ustava je sada zatvorena, a ugradiće se i zaštitne mrežice koje će sprečiti da se nešto slično desi ponovo. Nakon što su ugostitelji ove regije pretrpeli ogromnu štetu prošle godine, sanirali i popravili puteve i plaže, ove godine ih turisti ponovo napuštaju i odlaze zbog čega traže da im nadležni nadoknade štetu. ♬ original sound - nikana.gr - letovanje u Grčkoj

 

- Na tone ribe uginulo je nakon što su iz jezera Karla preko potoka Ksirias dospele u more. Uzrok za ovo je prošlogodišnja poplava. U pitanju je slatkovodna riba koja je uginula od nedostatka kiseonika u morskoj vodi. Zajedno sa ribom u more je dospela i zagađena voda iz jezera Karla, u koje je prošle godine dospelo mnogo uginule stoke, smeća, otpadnih voda. Priveremeno su povučene plave zastavice sa nekoliko plaža u okolini Volosa, lokalno stanovništvo se ne kupa, pa nemojte ni vi ako ste tamo - navode na "nikani".

Ističu i da "osim što ovo pretužno izgleda, obalom se širi nesnosan smrad, a uginule ribe ima i na otvorenom moru":- Čelnici, naravno, prebacuju krivicu jedni na druge, a kažu da su odgovorni za konkretan događaj oni koji su odlučili da otvore ustavu na potoku Ksirias. Ustava je sada zatvorena, a ugradiće se i zaštitne mrežice koje će sprečiti da se nešto slično desi ponovo. Nakon što su ugostitelji ove regije pretrpeli ogromnu štetu prošle godine, sanirali i popravili puteve i plaže, ove godine ih turisti ponovo napuštaju i odlaze zbog čega traže da im nadležni nadoknade štetu - navodi se.

(Kurir)

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading