Zlatibor Lončar
Foto: Tanjug/Ministartsvo zdravlja/A. Angelovski

Naime, obavljena je analiza rada zdravstvenih ustanova u Srbiji, kako bi se dobio podatak u kojim ustanovama se najviše čeka na operacije.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar, razgovarao je sa rukovodiocima svih zdravstvenih ustanova u Srbiji u kojima se obavljaju operativne procedure za koje postoje liste čekanja. Tom prilikom, detaljno je analizirano koliko svaka ustanova trenutno obavlja operacija, kao i okolnosti zbog kojih taj broj nije veći.

- Država je odlučna da se liste čekanja smanje i konačno ukinu. Nedopustivo je da Klinički centar Srbije sada radi samo šest operacija kuka i kolena dnevno, a toliko najmodernijih operacionih sala i najbolje opreme i aparata smo obezbedili za tu ustanovu. Ili Banjica, UKC Niš, gde je takođe nedopustivo mali broj operacija. Imate svu podršku Ministarstva zdravlja, cele države, sve što treba dodatno od opreme, od aparata, sve ćemo nabaviti, ali mora više da se radi, poručio je Lončar.

Program za svaku ustanovu

Kako je najavio, biće napravljen poseban program operacija, za svaku ustanovu, sa dnevnim i nedeljnim brojem operacija koje objektivno mogu da se urade, i to će, kako je kazao, biti realizovano. Poseban akcenat dat je potrebama i načinima na koji se broj operacija može povećati, i time se liste čekanja značajno redukovati, odnosno ukinuti.

Kako je istakao ministar, broj urađenih operacija će u svakoj ustanovi, biti istaknut u realnom vremenu na zvaničnoj internet stranici Ministarstva zdravlja, kako bi i građani imali uvid u to kako se i koliko radi. Takođe, svaki vid dodatnog angažovanja zdravstvenih radnika koji budu učestvovali u realizaciji ovog programa, svih lekara, medicinskih sestara i tehničara, instrumentarki i ostalog osoblja biti dodatno plaćen.

Ukidanje liste čekanja na skener

Svi koji su na listi čekanja za skener, kojih ima ih oko 3.000 biće pozvani na pregled tokom vikenda.

- Radićemo celu subotu i nedelju od sedam ujutru do sedam uveče. Radićemo skener na svim aparatima koje imamo i koji su trenutno u funkciji i očekujem da u ponedeljak nemamo listu čekanja na skener, rekao je ministar zdravlja.

Preventivni pregledi svake nedelje

Veliki broj građana iz nedelje u nedelju dolazi na preventivne preglede koji se organizuju širom Srbije. Već nekoliko nedelja zaredom, sa kratkom letnjom pauzom, građani imaju priliku da obave različite vrste pregleda.

Samo prošle nedelje na preglede je došlo  27. 441 građana, od toga 1.364 dece. Više od 2.000 građana upućeno je na dalju dijagnostiku, a 31 hitno je hospitalizovan u nekoj od bolnica, zbog potvrđenih oboljenja.

U više od 200 zdravstvenih ustanova u našoj zemlji u okviru prošlonedeljne  akcije obavljeno je ukupno 152.120 pojedinačnih pregleda, od toga 11.500 UZ štitne žlezde, odnosno 60.000 tumor markera.

Sa ovakvim akcijama biće nastavljeno i u narednom periodu.

(Telegraf.rs)

BONUS VIDEO:

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading