"PROTIV VOJNOG ROKA SU SAMO ONI KOJI SU PROTIV DRŽAVE!" Srpski general Vladimir Lazarević ekskluzivno za Alo! o značaju služenja vojske
Foto: Alo/Ognjen Radošević

Za sve mladiće od 19. do 27, odnosno 30. godine vojska će biti obavezna i trajaće dva meseca i 15 dana. Uz mladiće, vojsku će dobrovoljno moći da služe i žene, a procenjuje se da će u prvoj godini kroz kasarne proći 20.000 regruta.

Penzionisani general-pukovnik Vladimir Lazarević veruje da su naši centri za obuku spremni za regrute, a kako je rekao u razgovoru za Alo!, vraćanje vojnog roka bitna je odluka za našu državu.

- Vraćanje obaveznog vojnog roka u Srbiji je odluka koja će se pokazati kao veoma mudra. To je dobra vest za sve one kojima je otadžbina na srcu, jer je to pitanje odbrane zemlje. To je pokazatelj suštinskog promišljanja i donošenja hrabrih odluka za našu državu, ali i za naš položaj na međunarodnoj sceni - rekao je general Vladimir Lazarević za Alo!, i dodao da veruje da će dužina trajanja obaveznog vojnog roka biti dovoljna da regruti dobiju osnovnu obuku.

- Važno je da se počne sa novim modelom služenja vojske, a iz mog iskustva mogu da kažem da bih voleo da vojni rok traje 15 do mesec dana duže. Međutim, verujem da su oni koji su o tome odlučivali imali relevantne parametre na osnovu kojih su doneli odluku, a iskustvo će nam pokazati da li je to vreme dovoljno -  rekao je Lazarević.

Od septembra 2025. vojni rok, koji će biti obavezan za sve muškarce od 19. do 30. godine, moći će dobrovoljno da služe i žene, što nije novina u našim kasarnama.

- Žene su odlični vojnici jer su u mnogim situacijama odgovornije, savesnije, odlučnije, ali i spremnije nego muškarci. Činjenica da imamo žene u vojsci je još jedan pokazatelj da idemo u korak sa svetskim standardima - rekao je naš sagovornik.

Za one koji se protive obaveznom vojnom roku, Lazarević kaže da ne razumeju šta je dužnost vojnika.

 - Širok je front onih koji navijaju protiv obaveznog vojnog roka, ali uglavnom je reč o ljudima koji ne znaju šta je vojska, nikada svoju zemlju nisu branili u ratu i ne shvataju koliki su vojnici heroji. Mnogi od njih na to gledaju sa političkog aspekta, pa pitanje vojnog roka koriste kao argument protiv države, ne razmišljajući ni šta su rekli - rekao je Lazarević.

U prvoj godini procenjuje se da će 20.000 regruta proći obuku, a general Lazarević kaže da su naši centri za obuke spremni za to.

- Ovde je reč o regrutnom kontingentu za godinu dana. Dakle, u prvoj godini vojnu obuku će ukupno proći 20.000 ljudi, a tu su zapravo četiri klase vojnika. U svakoj klasi ćemo imati po 5.000 ljudi, koji će  obuku proći u centrima koji postoje u Somboru, Valjevu i Leskovcu. Naše starešine su iskusne, oni će voditi organizovanu obuku, gde će se regruti prvi put sresti sa vojničkom disciplinom. Mladim ljudima neće škoditi da vide kako vojska zapravo funkcioniše, da mora da se poštuje red, da moraju da budu odgovorni prema svojim zadacima. Dužnost svakog vojnika je da brani otadžbinu svojim životom, ali bio bih najsrećniji da nijedan vojnik ne mora da služi u ratnim dešavanjima - rekao je Lazarević za Alo!.

Ponosan sam na svoje saborce

General Vladimir Lazarević bio je komandant ratnog Prištinskog korpusa tokom NATO bombardovanja, a kako je za Alo! istakao, najponosniji je na svoje saborce iz tog doba.

- Ponosan sam na svoje saborce, sa kojima sam prošao golgotu na Kosmetu. Branio sam zemlju kada je bilo najteže, a to je dužnost svakog vojnika - rekao je general.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Dragovan

27.09.2024 07:42

Da budemo iskreni kolega vojni rok bi trebalo biti minimum 6 meseci.