Zubar
Foto: Alo/Profimedia

Prvi put u akciji besplatnih preventivnih pregleda organizovani su stomatološki pregledi, a nekima su odmah rađene intervencije. Svoje oralno zdravlje je proverilo oko 5.300 građana – trudnica, porodilja, penzionera, dece i studenata.

Neki zbog bola i kvara, a neki zbog lepog osmeha – na stomatološke preglede su poranili i mlađi i stariji.

Javljaju se i sa bolovima. Neki su došli na preventivni pregled, što nam je znak da vode računa o svom oralnom zdravlju", ističe dr Nada Marjanović Stefanović, stomatolog u Domu zdravlja "Jagodina".

Dr Milica Stamenković, stomatolog u Domu zdravlja "Smederevo" navodi da su uglavnom na preglede dolazili pacijenti bez akutnih tegoba, koji žele da provere stanje zuba ili planiraju protetske nadoknade.

Od jutra gužva u Nišu, najviše je bilo najstarijih.

"Najčešće dolaze pacijenti sa akutnim problemima, gde možemo da im stavimo lek, plombiramo zub i eventualno lakša ektrakcija zuba", priča prof. dr Milorad Jerkan, direktor Doma zdravlja "Niš".

Kvaran zub može da "pokvari" celokupno zdravlje

Pokvaren zub ne samo da boli i kvari izgled, već može da "pokvari" i celokupno zdravlje.

"Srce, bubrege, pluća – vrlo je važno da krenemo sa preventivom na vreme. Kada je zub malo pokvaren, možemo mnogo toga da učinimo da ga sačuvamo. Kad je već uznapredovao karijes, najčešće ga prerano izgube", priča dr Nataša Vukadinović, stomatolog u Domu zdravlja "Savski venac".

Da bi se to sprečilo, osim četkice i paste, važni su preventivni pregledi.

Na Svetski dan srca poruka je da prevencijom možemo da sačuvamo i srce. Bolesti srca i krvnih sudova prošle godine su u Srbiji odnele oko 50.000 života, zbog čega će se širom zemlje organizovati tribine.

"Građanima Srbije ćemo kroz edukativne tribine, u kojima će učestvovati Ministarstvo zdravlja, Institut 'Batut' i lokalni lekari, da objasnimo šta je prevencija, kako se sprovodi i kako smo organizovali da se efikasno sprovode", poručuje prof. dr Nebojša Tasić, kardiolog Instituta "Dedinje" i savetnik ministra zdravlja.

Za bolje zdravlje lekari savetuju da ostavite pušenje, ograničite unos alkohola, jedete umereno, vežbate i idete na preventivne preglede.

(RTS)

BONUS VIDEO 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading